Вторник,

Радев: Левът е една от най-стабилните валути

От: СТАНДАРТ -
308
Радев: Левът е една от най-стабилните валути
A
A
A

Решението, с което парламентът дава мандат на финансовия министър Владислав Горанов да преговаря за приемане на еврото по сегашния курс спрямо лева, е много сериозна подкрепа за позицията на БНБ. Това коментира управителят на БНБ Димитър Радев в „Панорама” по БНТ.

"ЕЦБ даде много бърза и силна подкрепа за промените в закона. Това до голяма степен е показателно за степента на взаимодействие и за процеса, който напредва съгласно предварителния план. Не виждам причина преходът към европейската валута да не протече гладко и успешно и в случая с България", категоричен е управителят на БНБ.

"България е прецедент поради това, че за първи път процесът към еврозоната започва не само с присъединяване на националната валута, но и успоредно с присъединяване към Банковия съюз", заяви Радев. Той коментира и случая "КТБ" и ефекта, предизвикан от него върху банковата система у нас.

„КТБ ще бъде дълго в публичния фолклор, но няма пряка връзка с валутния борд. Има две основни причини за развитието на този случай - слабости в банковия надзор и липси в институционалната рамка за проблемите в сектора", заяви управителят на БНБ.

Паричният режим, базиран на концепцията за валутен борд, се управлява по много строги правила, категоричен е Радев. Цените в България зависят от международните цени, от пазара на труда, допълни гуверньорът.

"Българските финанси стоят устойчиво на фона на нестабилния свят в момента, а българският лев е една от най-стабилните валути", категоричен бе Димитър Радев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com