Четвъртък,

Работодатели искат отсрочка на данъци и осигуровки

От: Редактор -
Работодатели искат отсрочка на данъци и осигуровки
A
A
A

Работодателите предлагат нови мерки за намаляване на негативното въздействие на коронакризата върху дейността на предприятията и върху икономиката на България при втората вълна на COVID-19 и са убедени, че "ново затваряне на бизнеси не може повече да се прави без едновременно с това да се обявят мерки за подкрепа на компаниите и хората".

Сред предложенията е прилагането на европейската възможност за помощ под формата на подкрепа за непокрити фиксирани разходи.

Помощта може да бъде предоставена под формата на преки безвъзмездни средства, гаранции и заеми, при условие че общата номинална стойност на тези мерки не надхвърля общия праг от 3 милиона евро на предприятие; всички използвани стойности трябва да бъдат в брутно изражение.

Друго тяхно предложение е за помощ под формата на отсрочване на данъци и/или отсрочване на социалноосигурителни вноски, което също е възможно по Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашното разпространение на COVID-19 на ЕК, като помощта се отпуска преди 30 юни 2021 г. и крайната дата на отсрочването може да бъде 30 юни 2021 г.

Предлага се и създаване на алгоритъм за отсрочване на данъци и/или отсрочване на социалноосигурителни вноски в определен процент, приложим за фирми, които имат реализиран спад в оборота, проследимо от Справките - декларации за ДДС, подавани в НАП или от други източници на информация.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички