Работниците в „Пиринска мура" без заплати

Работниците в „Пиринска мура" без заплати | StandartNews.com

Фирмата затвори врати за месец, готвят масови съкращения

Благоевград. Едно зло никога не идва само. На свой гръб тази поговорка усещат 270-те работници на „Пиринска мура" АД в Банско. Първо стана ясно, че повече от една трета от тях ще бъдат уволнени, а после останаха и без заплати.

Шефовете им от Управителния съвет внесоха преди месец в Бюрото по труда в Разлог уведомително писмо за предвидени съкращения в предприятието. Ще бъдат уволнени в края на месец юни 104 души. Това са хора с постоянни трудови договори, тези с временни договори и на изпитателен срок отдавна са освободени. Като причина за решението за уволненията са протестите на работниците и спирането на производството през месец февруари тази година, което довело до загуба на клиенти. В момента предприятието не работи.

От 5 юни до 5 юли хората са в престой по вина на работодателя и те трябва да получат възнаграждения за този един месец. Дано, ама надали. Защото още не са взели полагащите им се и изработени от тях месечни възнаграждения за месец април. Ръководството непрекъснато пък отлага датите за получаване на априлските заплати. „Никой не е сигурен за бъдещето си. Чакаме в края на този месец да научим кои са съкратените. Но имаме още по-голямо притеснение. Очакваме в най-скоро време собствениците да обявят в несъстоятелност предприятието и всички да останем на улицата. Няма гаранция, че ще си получим и заплатите за април, май и юни. Дано държавата успее да се намеси и да ни помогне, за да не останем и без работа, и без заработените пари", твърдят работници на „Пиринска мура".

Според шефа на КНСБ в Пиринския край Емануил Манолов по време на протестите през февруари хората са били в едномесечен принудителен престой. Той смята, че процедурата за масовите съкращения е нарушена. „Ще настояваме американският собственик на фирмата Александър Грос да се издължи на подчинените си до стотинка. Ще искаме и да се обезпечи дейността на дружеството", каза още синдикалният лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай