Работници няма, шефове не се търсят

Има бум в обявите за работа, със 76% повече спрямо година по-рано.

Работници няма, шефове не се търсят | StandartNews.com

Фирмите все по-трудно намират работници, като в същото време няма свободни места за мениджъри. Това показват данни на компании за услуги в областта на човешките ресурси, пише glas.bg.

Най-много обяви са публикувани за Работници/Служители, включително и обслужващ персонал, като делът им достигна 69% от всички предложения през май.

Всяка трета обява е за Експерти/Специалисти, а едва 3 на сто са за ръководни кадри като мениджъри, показват данни на платформа за търсене на работа.

След почивните дни през май има бум в обявите за работа, като те стигат рекорден брой - със 76% повече спрямо година по-рано.

Според експертите една от причините за ръста е увеличението на предлаганите работни места в секторите “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Търговия и продажби”. Персонал се търси и в секторите “Логистика и транспорт” (27%), “Производство” (23%), “Здравеопазване и фармация” (20%), “Счетоводство, одит, финанси” (17%).

Според анализа – уеличението в търсенето на персонал не е моментно, а тенденцията се запазва през последните месеци. Според експертите обаче активните кандидати са малко и компаниите по-трудно намират кадри.

Вече в над 60% от обявите се споменава възможността за дистанционна работа, като задължителното 100% присъствие в офиса може да стане причина за отказ на предложение за работа, коментира Надежда Василева, директор “Подбор на кадри”.

Част от мотивите за това са, че немалка част от служителите, които не са от София, вече са се завърнали по родните си места, освободили са жилищата в столицата и работят от вкъщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай