Работници искат двойни заплати, иначе хващат пътя за Германия

В бригадите има хора в пенсионна възраст

Работници искат двойни заплати, иначе хващат пътя за Германия | StandartNews.com

„Искам двойна заплата, да не кажа тройна, иначе напускам и заминавам към Германия!“.

Подобен ултиматум вече може да се чуе в оборотни компании в Родопите от специалисти, които работят в тях. Недостигът на кадри вече е на критично ниво, а нищо добро не чака бизнеса в региона, пише 24rodopi.com.

„В бригадата ни аз съм най-младият. Има хора, които са в предпенсионна възраст, един от колегите дори се чудим как издържа, прегърбен, побелял, на възраст, в която трябва да си гледа градинката на село“, споделя за „Родопи voice“ 45-годишен мъж, работещ в пътностроителна фирма.

„Новият в цеха се води ел.техник. Онзи ден ме  попита как да смени луминисцентна лампа. Не може да се справи. Поддържаме ел.инсталациите на всички съоръжения. Буквално без почивен ден, отделно и други отговорности. Защото тук един работник не е само в точно определена сфера. Затова и поставих моя ултиматум: или двойно повече пари, или зад граница“, споделя ел.техник в предприятие в хранителната индустрия.

В същото време е пълно с оферти за работа в областните родопски градове. Предлаганите възнаграждения се увеличават. Недостигът на квалифицирани кадри кара работодатели да преосмислят политиката си. В някои фирми дори се търсят хора без опит. Предлага се обучение, прилична за стандартите на Родопите заплата, безплатен обяд, два почивни дни.

„Най-добрите кадри или са прекалено заети, или напуснаха региона в посока чужбина. Все по-трудно се намират хора. Или младежи без необходимия ценз, или прекалено възрастни хора“, споделя управител на строителна фирма.

„Заплатите, това е основният проблем. За една и съща дейност в Стара Загора се получава двойно по-висок надник отколкото в Кърджали. Говорим за строителство. Край Арда не спира да се строи. Квадратният метър в центъра е колкото квадратния метър по кварталите в Стара Загора. Значи говорим за едни и същи печалби. Но разликата в заплатите е двойна“, пък коментира строител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай