Путин замрази цената на горивата в Русия

10 големи компании подписаха споразумение с правителството

Путин замрази цената на горивата в Русия | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин натисна "Лукойл" и останалите 9 най-големи руски производители на петрол и горива да замразят цените на горивата. Според подписаното споразумение с правителството компаниите ще задържат нивата на тарифите от началото на юни 2018 г.

Поскъпването на петрола на световните пазари "съвсем не означава, че ние сме длъжни да осигурим същата свръхпечалбата и вътре в страната", заяви Путин на съвещание с членовете на правителството в понеделник. В същото време той окачестви ценообразуването на горивото в Русия като пазарно. "Така или иначе тази сфера трябва да се регулира", отсече Путин. Той помоли вицепремиера Дмитрий Козак да докладва как се работи за овладяването на цените на петролните продукти в страната. "Ситуацията е стабилизирана, цените са замразени и те ще се задържат така, отчитайки инфлацията и промените в данъчното законодателство до края на март", рапортува Козяк. .

В случай, че петролните компании не спазват споразумението, е възможно като крайна мярка да се въведат експортни мита за петрол и петролни продукти, предупреди вицепремиерът.

Той също така съобщи, че на Федералната антимонополна служба е поръчано до края на годината да провери веригите от независими бензиностанции в регионите и да установи дали има монополна доминация на местните пазари. Ако такива бъдат открити, ще им бъде предложено също да подпишат споразумение за замразяване на цените. Независимите бензиностанции заемат 62% от пазара на петролни продукти и много често, въпреки голямото им количество, собствениците са едни и същи и действат в нарушение на антимонополното законодателство, каза Козяк.

Междувременно ТАСС информира, че средните цени по бензиностанциите в страната на бензин Аи-92 и Аи-95 от 5 до 9 ноември тази година са се повишили с 2 копейки и с 1 копейка до съответно 41.72 рубли и.44,8 рубли за литър. Дизеловото гориво е поскъпнало с 8 копейки. до 45.58 рубли за литър.

Подписаното споразумение означава, че в търговията на едро 1 литър бензин А95 не бива да надхвърля 42.77 рубли (0.56 евро/1.10 лв.), а дизелът - 43.11 рубли (0.57 евро/1.12 лв). Под натиск от Кремъл на 31 октомври Министерството на енергетиката, антимонополната служба, петролните компании и независимите преработвателни предприятия се договориха да стабилизират цените на пазара, включително да съгласуват с фиксирани обеми и цени доставките за търговия на едро и дребно. Споразумението предвижда още от 1 януари 2019 г. поскъпването на горивата да не надхвърля 1.7% (без да се отчита повишението на ДДС от 18 на 20%). От 1 февруари цените ще се индексират в рамките на годишната инфлация, която в бюджета е прогнозирана да бъде 4-4.6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай