Пуснаха 45 декларации за доходите за 2 часа

Пуснаха 45 декларации за доходите за 2 часа | StandartNews.com

София. 45 декларации за облагане на доходите на гражданите от 2013 г. бяха подадени "офлайн" (в офисите на НАП) през първите два часа от старта на данъчната кампания през 2014 г. За същото време онлайн в НАП постъпиха 15 формуляра, като 6 от тях бяха подадени на 1 януари. В Пловдив първата подадена декларация е от пенсионирана счетоводителка с доходи от наем. Жената е платила и данъка за довнасяне от 280 лв. Във Велико Търново първите две декларации са от земеделски производители с данък за довнасяне.

Новите данъчни декларации вече може да се принтират от сайта на НАП www.nap.bg. Хартиени годишни декларации за облагане на доходите има в офисите на НАП в цялата страна. Но данъчни съветват хората да използват декларацията, която е качена в интернет и позволява да бъде попълнена електронно и разпечатана след това. Така не се допускат грешки при изчисляване на данъка. Крайният срок за подаване на декларациите за облагане на доходите от 2013 г. е 30 април. До тогава трябва да се внесе и дължимият данък. Най-бързо данъците може да се платят по интернет през сайта на НАП с дебитна или кредитна картa и системата на ePay. В офисите на НАП има банкови гишета, където данъкът върху доходите може да се плати без такса.

100 млн. лв. от контрол на камионите

Данъчните приходи ще се повишат поне със 100 млн. лв. през 2014 г. заради стартирането на данъчната полиция от 1 януари. Сумата се очаква да постъпи от ДДС и данък печалба в секторите, в които ще бъде съсредоточена дейността на новото звено за "Фискален контрол" към Националната агенция за приходи, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров пред БНР. Служителите от новото звено вече спират камиони на пътя, за да контролират плащането на налози при внос, износ и при сделки в страната. Следят се най-рисковите за хазната стоки като плодове, зеленчуци, зърно, захар и строителни материали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай