Пускат два нови перона за тирове на "Капитан Андреево"

Проблемът с опашките е бил поставен на обсъждане и при посещението на турския министър на търговията г-жа Рухсар Пекджан в София...

Пускат два нови перона за тирове на "Капитан Андреево" | StandartNews.com

Отговорни представители от двете страни на граничните пунктове Капъкуле/"Капитан Андреево" на турско-българската граница са се ангажирали с взаимни действия за премахване на опашките от чакащи тирове, които са сериозен проблем както за Турция, така и за България. Това заяви директорът на турската генерална дирекция "Митници" към министерството на търговията Мустафа Гюмюш след приключване на разговорите между делегации от двете страни на граничния пункт.

Проблемът с опашките е бил поставен на обсъждане и при посещението на турския министър на търговията г-жа Рухсар Пекджан в София (на 19 и 20 ноември) в разговорите с българската страна.

Отговорни представители на митническата управа от Турция начело с турския директор на митниците Мустафа Гюмюш и на България начело с директора на Агенция "Митници" Георги Костов са посетили двете страни на граничния пункт - "Капитан Андреево" и Капъкуле. По думите на Георги Костов с около 30% е ускорено митническото обслужване и преминаването на ГКПП "Капитан Андреево".

"Показахме на турските си колеги двата нови перона и двата кантара, които предстои да открием на нашия граничен пункт. Това е много важно, защото смятаме, че така ще ускорим още повече преминаванията и няма да има натрупвания. Подготвен е и персоналът за тяхното обслужване", отбеляза Костов.

"Проведохме много съдържателни разговори. Обсъдихме подробно и конкретно всички проблеми, както от наша, така и от българска страна, поради които опашките по ГКПП-тата представляват много сериозен проблем, договорихме важни инициативи. Вярвам, че в резултат на мерките, които ще предприемем, ще се прекратят опашките по границите и те ще останат в миналото", посочи турският директор.

Той добави, че са взети и много важни решения по отношение на електронното обслужване на документацията на тировете, преминаващи през България на път към Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай