Пътят на енергийната трансформация на ТЕЦ Бобов Дол

Той минава през природен газ, за да гарантира наличие на базова енергия и строителството на соларен парк за зелена енергия

Пътят на енергийната трансформация на ТЕЦ Бобов Дол | StandartNews.com

В 5 поредни дни ще Ви разкажем за плановете на 5 въглищни централи за постепенно премахване на въглищата от горивния микс и замяната и с по-екологични горива. Правим тази поредица във връзка с плановете на Правителството за премахване на 800Мв от енергийния микс до 2026 година, които ще засегнат част от въглищните централи, които в момента осигуряват базова енергия за страната, както и гарантират енергийната сигурност.

            ТЕЦ Бобов Дол

          Малко повече за Централата

ТЕЦ Бобов Дол е кондензационна електрическа централа, която разполага с 3 енергийни блока с обща инсталирана мощност от 630Мв. Централата е важна базова мощност, която гарантира стабилността и поддържането на честотата на електропреносната мрежа на страната.

 Основното гориво на най-големия производител на енергия в Югоизточна България са кафяви и лигнитни въглища. Те се доставят от 4 въглищни мини, намиращи се в Кюстендилско, Пернишко и Софийско – Мина Бобов Дол, Мини Перник, Мина Станянци и Мина Бели Брег. В ТЕЦ Бобов Дол се използва и т.нар. обогатено енергийно гориво, което се произвежда в Брикел чрез осушаване на въглищата от Мини Марица Изток. Благодарение на този процес значително се подобряват енергийните показатели на въглищата от Маришкия басейн, който са нискокалорични. Влагането в производствения процес на обогатено енергийно гориво повишава ефективността и стабилизира горивния процес.

В ТЕЦ Бобов Дол са пряко назначени около 1200 души, живеещи основно в Дупница и околностите. В четирите въглищни мини са заети около 5 000 души. Следва да се отбележи, че непряко ангажирани към дейността на ТЕЦ Бобов Дол и мините са още поне 8 000 човека, които се занимават с ремонти, производство на различни спомагателни съоръжения, метали, ламарини, тръби и много други. Също така двете сероочистващи инсталации на ТЕЦ-а са основен потребител на хидратна вар, която се доставя от голям производител, опериращ в относителна близост. Централата разчита главно на жп транспорт за осъществяване на доставките на основно гориво и е най-големият потребител на жп услуги в региона. В тази връзка значимостта на ТЕЦ Бобов Дол за заетостта и за ангажираността на по-малки фирми в района е изключително голяма и ако се стигне до затваряне на подобна централа пряко ще бъдат засегнати минимум 20 000 семейства.

Планове за енергийна трансформация

Най-големият зелен проект на Централата е вече стартиралото изграждане на 100Мв фотоволтаичен парк на територията на рекултивиран бивш сгуроотвал. По план соларният парк трябва да започне да работи в средата на следващата година.

Неотдавна стана известно, че експертите на Централата са в активна комуникация с представители на американския конгломерат Дженерал Електрик като планират да инвестират в 2 парогазови модула с идеята да бъдат увеличени до 4 броя с обща електрическа мощност 200Мв и топлинна 200Мв. Газовите турбини на Дженерал Електрик имат капацитета да потребяват до 80% водород, за което е планирано поетапно да се монтират специални дюзи.

От дружеството планират да въведат и природен газ в горивния си микс, тъй като при производственото използване на синьото гориво се отделят на половина по-малко емисии в сравнение с въглищата. За тази цел Централата предвижда да изгради за своя сметка газова връзка, свързваща я с националната газопреносна мрежа. Към момента се финализират разрешителните процедури. Очаква се трасето да бъде изградено до края на годината.

Във връзка с въвеждането на природен газ ТЕЦ Бобов Дол планира да инсталира 5 газови когенератора с обща мощност 44Мв, които ще влязат в експлоатация през 2025 година.

По примера на осушаването на въглища в Брикел, от ТЕЦ Бобов Дол планират да изградят няколко сушилни инсталации за въглища и биомаса, като първата от тях трябва да заработи до края на годината. Целта на сушилните инсталации е изсушаване на лигнитните въглища от местните мини, с което ще се подобрят значително екологичните им показатели. Намаляването на влагата в осушеното гориво не само води до подобряване не горивния микс, а и до спестяване на транспортни разходи. Част от биомасата, която успешно се използва в Централата от няколко години, също ще се изсушава и по този начин горивният микс ще се подобрява допълнително.

Утре ще Ви разкажем за плановете за енергийна трансформация на Брикел и тяхната инвестиционна програма Re Power.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай