Първата изненада за 2023. Цената на петрола ще е различна

Невижданият студ в Америка тласна нагоре цените

Първата изненада за 2023. Цената на петрола ще е различна | StandartNews.com

Петролът ще донесе новогодишен подарък, който ще се хареса само на производителите. За потребителите по-ниските цени остават в 2022, а очакваният ръст ще е сериозен. Причините.

Цените на петрола се напомпаха тези дни със студеното време в САЩ, съобщава „Al-Eqtisadiya”. Ръстът на търсенето на горива, дължащ се на туристическия и празничния сезон в края на годината, също усили увеличението. На всичкото отгоре спадът на запасите от петрол в Америка се оказа много по-голям от очакваното, пише БГНЕС.

Според Муфид Мандра, вицепрезидент на австрийската енергийна компания LMF, коментира, прогнозите за 2023 са за по-високите цени, особено ако Китай напълно преодолее кризата. Отварянето на китайската икономика до предкризисните нива ще доведе до повишаване на цените поради намаляване на предлагането и координирано изтегляне на петрол от стратегическите резерви на Китаай, попълнен от няколко правителства.

Според Андрю Морис, директор на международна консултантска компания, санкциите, наложени на руския нефт и газ, също ще доведат до значително увеличение на цените на петрола през новата година. Оценките на Bank of America цената на суровия петрол тип "Брент" бързо ще надхвърли 90 долара за барел поради прогнозата на Федералния резерв на САЩ за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и успешното икономическо отваряне на Китай.

Експертът отбелязва, че цените могат да надхвърлят 100 долара за барел в светлината на намаляването на руските доставки на петрол с около един милион барела на ден, едновременно с изпълнението на решението на ОПЕК+ да намали производството с 2 милиона барела.

В момента цените продължават да растат нарастващия недостиг на петрол, мазут и самолетно гориво в САЩ, докато страната е засегната от арктическа буря и увеличаване на пътуванията поради празничния сезон. Към 04:22 ч. по Гринуич фючърсите на суровия петрол тип „Брент” поскъпнаха с 44 цента, или 0,54%, до 82,64 долара. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 49 цента, или 0,63%, до 78,78 долара.

Цената на кошницата от суров петрол на ОПЕК се повиши и достигна 79,36 долара за барел, в сравнение със 78,13 долара ден по-рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай