Първа жертва на цените на горивата у нас! Какво се случи

Бензиностанция в Русе фалира

Първа жертва на цените на горивата у нас! Какво се случи | StandartNews.com

Бензиностанция в Русе обяви фалит заради високите цени на горивата.

Собственикът казва, че не може да се конкурира с веригите, защото изборът му е или да работи на загуба, или да продава дизел на 3,25 лв. и никой да не го купува.

Георги Георгиев е наел тази бензиностанция преди година. За него работят 7 души. Само че те вече имат предизвестия. И на 31 май бензиностанцията ще затвори, защото приходите вече на могат да покриват разходите, предава БНТ.

"Това започна предния месец. Един месец загуби. Този месец съм си го сложил в графата "загуба", трети няма как да понеса", казва Георгиев.

Причината е, че няма реална конкуренция. Купува горивата от монополистите, които на своите клиенти в бензиностанциите ги продават на по-ниски цени от доставните за него.

"Той продава на мен на една цена, а де факто клиентите му могат да се възползват от отстъпки,… за мен е по-изгодно да си взема цистерната и да отида на колонките им, да си приложа тази отстъпка и ще бъде по-евтино. Нали разбирате, няма как да има конкуренция в този случай. За да си избия разходите, трябва да събера целия град да зарежда при мене, за да има смисъл", обясни още собственикът.

"На старите цени ще мина примерно 200 км, сега минавам 100. И ако вдигат още, не се знае, ще трябва само на ток", казва Даниел Петров.

"Някакъв таван или нещо трябва да се измисли. Тази държава може да се намеси само, ако намали ДДС-то. Други колеги предполагат, че може би такава е и цената на едро, защото тук, ако минете по базите, има стотици украински и молдовски камиони, които се товарят с дизел и се изнасят незнайно за къде", казва още Георги Георгиев.

Според него, ако цените на горивата продължават да растат, ще затворят и други бензиностанции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай