Проверяват всеки бус за негоден зарзават на границата с Гърция

Проверяват всеки бус за негоден зарзават на границата с Гърция | StandartNews.com

Благоевград. Масови проверки се извършват на всички товарни МПС-та на ГКПП Кулата – Промахон на българо-гръцката граница. Близо 15 души проверяват автомобилите. Сред тях са служители на Гранична полиция, на НАП, на Агенция „Митници" и на Българската агенция по безопасност на храните.

Те са направили „засада" на старото КПП, на което вече не се прави граничен контрол. Отбиват встрани не само тирове, но и микробуси до 3,5 тона. На контрол подлежат дори и леки коли, ако проверяващите се усъмнят, че в багажниците им се превозва зарзават. Шофьорите чинно отваряха багажните отделения и влизаха в гишето, за да представят всички съпътстващи документи на превозваната стока.

Масираните проверки по границата са заради оплаквания на родни зеленчукопроизводители, че има неконтролиран внос на некачествени зеленчуци от Гърция. Те се оплакват, че пазарите и тържищата са залети с бракувани домати и краставици, които подбиват цените на родната продукция.

„От 7 години минаваме, но такава мащабна акция не сме виждали. И нас провериха, ние возим риба от Солун за София. Гледат преди всичко документите, но и стоката – да не е развалена", казаха търговци. Техен колега от Пловдив близо час бе подложен на проверка. Той возеше в буса си 2 тона домати. Накрая инспекторите се увериха, че книжата и стоката му са изрядни и го пуснаха да продължи по пътя си. „Вземам само качествена стока от Гърция. Бавят ни с тези проверки, но щом трябва... Ще пласирам доматите на борсата в Първомай", сподели пловдивчанинът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай