Проучване: А1 е сред най-желаните работодатели в България

Проведено по инициатива на БАУХ и БДВО, проучването на социологическа агенция Тренд разкрива очакванията и предпочитанията на студентите към бъдещите им работодатели

Проучване: А1 е сред най-желаните работодатели в България | StandartNews.com

Проведено по инициатива на БАУХ и БДВО, проучването на социологическа агенция Тренд разкрива очакванията и предпочитанията на студентите към бъдещите им работодатели

А1 е в Tоп 3 на най-желаните работодатели в България, според проучването на социологическа агенция Тренд сред над 1000 студенти редовно обучение. Технологичната компания дели второ място с Летище София и изпреварва в класацията останалите телекоми у нас. В Топ 5 на най-предпочитаните работодатели са общо 11 фирми от сфери като бързооборотните стоки, телекомуникациите, технологиите, авиацията, горивата и фармацията, като някои от тях поделят равен резултат.

С какво компаниите привличат младите хора

78% от участниците в проучването са уверени, че в България има компании, които отговарят на всички техни изисквания към работното място. Фактът, че А1 е на почетно място в класацията, показва, че младите хора оценяват предимствата, които компанията предоставя на своите служители. Сред тях са множество възможности за обучения, професионално и личностно развитие, международен стандарт на работа. Други важни фактори са модерната работна среда, достъпът до иновации и дигиталните възможности, открита комуникация, множество младежки инициативи, програми за стимулиране и други.

Сред основните критерии в своята мотивация при избор на работодател, анкетираните студенти посочват сигурността и стабилността, което важи с пълна сила в настоящата криза. Извънредното положение заради разпространението на COVID-19 с бързи темпове променя пазара на труда в страната и сигурността и стабилността, които компаниите предлагат, придобиват още по-голяма важност за търсещите работа млади хора.

В такъв период възможността за адаптация и реорганизация на работния процес е от съществена важност за служителите. Технологичната компания А1, например, предприе редица мерки за осигуряване на безопасна работна среда на своите служители. От компанията предоставят и препоръчват опцията за работа от вкъщи (home office), която е възможна за по-голямата част от служителите. На тези, които нямат възможност за дистанционна работа, са осигурени нужните средства и постоянно се насърчава взимането на предпазни мерки от служителите.

Също така от телекома активно приканват своите клиенти да използват онлайн каналите за самообслужване. По този начин потребителите могат да предпазят както себе си, така и служителите, които работят „на първа линия“.

Сред останалите очаквания на студентите към техния бъдещ работодател са справедливото възнаграждение, научаването на нови неща и саморазвитие, оценяване на усилията от страна на работодателя, възможностите за растеж и естеството на работата.

Данните от изследването показват също, че използването на съвременни технологии в процеса на работа и дигиталните възможности за комуникация и управление на бизнеса, също са ключови при избора на месторабота за младите и модерни хора. Бъдещите служители ценят високо в една компания и качества като висока репутация на работодателя, приятелска атмосфера, обвързаност със социално значими каузи.

Близо половината от анкетираните посочват, че очакват стартовата им заплата да бъде между 1200 лева и 2000 лева. По отношение предпочитанията към български и чуждестранни работодатели, студентите дават лек превес на международните, спрямо родните компании.

А1 като работодател

С близо 4 000 служители в България, А1 е част от водещия телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа A1 Group. Освен всички възможности за развитие, работна среда и атмосфера, А1 стимулира развитието на своите служители и отличава и тяхното добро представяне и постижения. Компанията има разработени редица корпоративни програми за топ служители и лидери в продажбите. А1 инвестира в развитието на служители с висок потенциал, използвайки иновативни методи и похвати. Служителите на компанията получават компетентни насоки и съвети как да развият своите качества, умения и самостоятелно да определят бъдещия си професионален път чрез кариерно консултиране.

Младежки инициативи на А1

А1 реализира различни младежки инициативи за подпомагане развитието и професионалната реализация на младите хора. Телекомът провежда платена стажантска програма в реална бизнес среда, а от началото ѝ през 2005 г. до сега са обучени повече от 1000 стажанти. Впоследствие за много от тях стажът преминава в постоянен трудов договор. Компанията участва в кариерни форуми в цялата страна за търсене на млади таланти и подпомагане на тяхното професионално развитие. Това дава възможност на младите хора за директна среща с работодателя и получаване на професионална насока, а търсещите нови кадри – да привлекат най-добрите младежи за свои служители. А1 има и утвърдена политика на партньорски взаимоотношения с учебни заведения за провеждане на практически насочени лекции и демонстрации.

*Проучването е направено сред 1 000 български студенти и е по поръчка на „Българската асоциация за управление на хора” (БАУХ) и „Българското дружество за връзки с обществеността” (БДВО).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай