Промени в закона за етажната собственост! Нови такси

Какво следва

Промени в закона за етажната собственост! Нови такси | StandartNews.com

Собствениците на празни апартаменти в блоковете също ще плащат такса за входа всеки месец. Солидарното разпределение на сметките за поддръжка на общите части влезе в сила от началото на годината с промени в Закона за управление на етажната собственост. 

До момента собствениците на необитаеми апартаменти в големи жилищни сгради не бяха задължени да плащат месечна такса за общите части. От тях по закон се изискваха пари само за големи ремонтни дейности.

"Те заплащаха, само ако има някакви ремонтни дейности - било то на покрив, боядисване на входа, подмяна на входна врата. Сега вече от 1 януари 2024 година тези необитаеми апартаменти, техните собственици по-точно, са длъжни да заплащат и месечните комунални разходи – асансьор, осветление и за всичко, което плаща всеки един собственик в сградата, за един човек", обяснява пред БНТ Светослав Николов, професионален домоуправител.

Гълъбина Андреева има два апартамента в Благоевград. Разказва, че единият е необитаем от дълго време, но въпреки това винаги плаща, когато има големи ремонти на общите части. Неприятно е изненадана, че за празното
жилище вече ще дължи такса всеки месец.

"По принцип мисля че не е правилно, нали това което става въпрос като ремонти, някакви належащи - да, но всичко останало - не знам. Прекалено много започват да стават вече и данъците, и всички други допълнителни средства, които трябва да се отделят за тази собственост. За съжаление, много са вече такива жилища необитаеми. Не съм съгласна с тия неща, но не знам какво може да се направи", казва тя.

Част от жителите на Благоевград пък определят като правилна и закономерна промяната в закона за етажната собственост.

"Аз съм "за", защото след като е купил жилището и след това не го обитава, би трябвало да си поема разходите за общите части. Затова съм съгласна - да. Имаме на четвъртия етаж апартамент, който не се обитава от доста време. Той в момента живее в Якоруда и така идва от време на време, но като гледам на списъка винаги таксата си му стои и се увеличава", смята Венера Нушкова.

Според професионални домоуправители новите промени в закона за етажната собственост неминуемо ще доведат до по-трудно събиране на таксите за общите части. Възможно е и да се стигне до съд при некоректни платци.

"Когато се натрупат едни доста сериозни задължения, които може би са над 50 процента от минималната работна заплата, тогава етажната собственост има всички правомощия да си събере тези пари по съдебен път. Така че даден собственик може да му се трупат задължения, ако той не се поинтересува за тях, не се
поинтересува да намери контакт с домоуправителя, в един момент могат да минат 3 години, на него да му са се натрупали някакви задължения от 100, 200, 300 или 500 лева и срещу него да започне дело от страна на етажната собственост спрямо него, за да се изискват тези пари", казва Светослав Николов, професионален домоуправител.

Друга важна промяна в закона е че решенията на общите събрания вече могат са се взимат при кворум от 50 плюс един процента от живущите, а не както до сега при 67 процента присъстващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
22 Коментара
Redimag
преди 2 месеца

Цялата работа е малко изкривена! Значи можеш да живееш постоянно и да си изключиш парното,демек да не плащаш,а имате,няма те в апартамента плащаш за нещо което не използваш!

Откажи
Еки
преди 2 месеца

Е то вече и от енергото искат да плащаш, за нещо което не ползваш. Визирам месечните им такси за необитаемите търговски имоти / като напр. някой изоставен хамбар по обезлюдените ни села/. Сбъркана държава. А уж ЕС казвал, че се плаща само това, което ползваш... Таратанци. Прилагат все едно дяволът чете евангелието.

Откажи
Истината
преди 2 месеца

Още един гений! С този аргумент за парното показа че си много зле ! Дори и да си спрял парното плащаш такса за абонаментната станция в блока. А щом не искаш да плащаш такси го отдаваш под наем. Ако не искаш го продаваш.Ако и това не искаш.Проблема си остава само твой.Абе то има масово хора които живеят в апартаментите си и не плащат такси.А Вие, се жалвате че ще искат да Ви , взимат такси.

Откажи
ivory
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи
Иванова
преди 2 месеца

Не е честно да се плаща за нещо, което не ползваш.. Нито ток, нито асансьор,нито цапаш като те няма!Явно ПД имат силно лоби в НС, за да си приемат набързо такъв закон.. и заради новите комплекси от затворен тип.,от които искат да събират само такси..Стана голям бизнес това.Имат си фирми,с които се договарят и за ремонтите.Нс 3 ремонта ни отедлсгаха оферти 2-3пъти по скъпи, от това което сами си намерихме

Откажи
Истината
преди 2 месеца

Така,ако има в сградата портиер,охрана,или друг подобен служител.Ще си плащаш, няма значение че не живеете там.Ако таксата за асансьора е на апартамент също ще си плащаш.Защото такива са изискванията на ас техници. Ако не искате да плащате.Отдавате апартамента под наем. И наемателите ще плащат таксите.Ако не искате и това.Щом сте имали пари да го купите и да не живеете там.Си е ваш проблем.Щом плащате данък на държавата за него.Ще си плащате и таксите за входа.Аман от тарикати.В Европа се плаща дори и апартамента да не е обитаем.Собственика не е освободен от такса.

Откажи
Данъкоплатец
преди 2 месеца

Явно не правите разлика между такси и разходи!!! Как може да се взема за нормално, да плащаш ток за асансьор и стълбище, както и за ежедневното почистване, когато въобще те няма там!? Пълна недомислица!

Откажи
Георги Костов
преди 2 месеца

По тази логика трябва да плащаме и за винетка без значение дали караш колата извън града,просто защото имаш кола и това е.Данъците са това,което се плаща от собственика за това че притежава апартамент, таксите се заплащат само за използване на нещо.За съжаление и управляващите и хората са далеч от правната материя и затова се приемат такива наредби.Незачитането на частната собственост води до липса на чужди инвестиции и все по- изоставаща икономика

Откажи
Георги Костов
преди 2 месеца

Абсолютно правилно!За съжаление в такава държава живеем и никаква промяна не се очертава!

Откажи
И аз да кажа
преди 2 месеца

Вие как мислите че се чистят общите части например - чистачката си избира 5кв.м. от всичко и не ги чисти само тях ли? Или охраната пита съмнителен човек дали е за вашия апартамент и ако каже да - пуска го! Асансьорър се плаща на етаж, а щом сте в блока - е ми и на етаж сте ;) Някои неща може да се гласува да се опрощават на празните апартаменти, но определено не всички!

Откажи
Нико
преди 2 месеца

Ей, българинът пари за алкохол и цигари по 20 лв на ден дава, но за входа 10 лв на месец мрънка. Защо са ви тези апартаменти като стоят празни? Никой не е длъжен да плаща такса асансьор, почистване вместо вас. Чакайте сега с новите закони на Европейския съюз, с паспортизация на сградите (около 1000 лв на апартамент), с изискванията за енергийна ефективност и т.н. Тогава да видите за какво даване става въпрос.

Откажи
Д@СкопимБезродникаСулюПаситто
преди 2 месеца

Нали за това скачахте и пеехте"Кой не скача е червен " и "четиридесет и пет години стигат"? Вижте как Идиотът с виаграта, който е завРЪшил виШУ в Арварт как няма вашите проблеми .

Откажи
Руми
преди 2 месеца

Няма никаква логика когато апартамента не се обитава собственика да плаща за чистачка ,осветление ,асансьор. Трябва да заплаща за подръжка на сградата на квадратен метър от апартамента. Предложението за такса за един човек е от хора злобни , зависливи , и бих казал деликатно - не много умни.

Откажи
Исрината
преди 2 месеца

Браво ,умният! Значи понеже са завистливи хората викаш.За това искат да плащате такси.Според вашето тъпо мислене.Значи хората могат да си купят 25 апартамента в вход ,в който са 30 апартамента.И няма да плащат нищо.А балъците които живеят в тези 5 апартамента ще плащат и за останалите ли?Я фак...на такива.Щом си имал пари да си купиш апартамент ,или няколко .И да стоят необитаеми.Ще си плащаш като поп.Защо плащаш данък за тях на държавата като не живееш в тях .Отворко!

Откажи
БайХой
преди 2 месеца

Лошо няма, но по кой точно начин касиера ще търси и събира тези пари от хора които не са се вясвали с години в хода?

Откажи
Истината
преди 2 месеца

Няма да ги търси. Ако няколко години не си плащал такси .И апартамента е необитаем.Хората са го измислили споко. Държавата ти го взима. И после ако искаш да си го вземеш,ще си платиш таксите и разходите в завишен размер.И то на куп.

Откажи
Alex
преди 2 месеца

Лично аз не съм съгласен. От къде на къде ще живея в чужбина, и ще плащам входна такса, особено когато на първия етаж имаме заболекар, и всеки ден е върволица, ако мога така да се изразя, от хора. А той плаща такса, предполагам за него и за неговата м. сестра. Не, определено не съм съгласен. Тоя не се наядоха на пари. Чудят се само какво да измислят. Мушенници. 😡😡😡

Откажи
Alexis
преди 2 месеца

Значи пари за апартаменти има, а за поддръжка - не. Стига бе хора, говорим за 5,6 лв отгоре на фонд ремонт. Т.е. За необитаем апартамент около 15 лв на месец. Щом имаш собственост ще плащаш. Не може от 20 апартамента, 10 необитаеми, ама те постоянно идват да си ги наглежда и да не плащат нищо. А после като тръгнат да го придават и викат на купувачите - поддържан вход. Да, ама с парите на другите живущи. И в чужбина се плаща, даже в пъти повече.

Откажи
Таньо
преди 2 месеца

Ганьо не иска да дава и все си мисля, че някой го краде. Иначе за пиене пари има.

Откажи
Всъщност
преди 2 месеца

За почистване трябва да плащат и необитаемите.То е логично защото се почиства и тяхната част и пред апартамента им,и цялото стълбище няма как да се прескочи.Колкото до асансьора ,там е спорно ,дори и да е обща част е отделно

Откажи
ито правят входа на клозет?
преди 2 месеца

Ще плащат,ако е почистено качествено и както трябва,а не залиосано и почистено отгоре отгоре.Вкарват си калните велосипеди,стените омазани,вратите също и аз на такива мискини и безобразници трябва да им плащам?А,че сложили и камера на входа.Защо е сложена като не се следи кои са тези,ко

Откажи
Коментатор
преди 2 месеца

Дали в Гърция има подобни правила? Толкова народ натам се понесе... Тук все по-трудно става да имаш нещо!

Откажи