Прокурори проверяват 4 правителства за Горни Лом (ОБЗОР)

Прокурори проверяват 4 правителства за Горни Лом (ОБЗОР) | StandartNews.com

Тръгва ревизия кой как е издавал лицензи за търговия с оръжие и боеприпаси

Заради взривовете край Горни Лом Върховната административна прокуратура започва проверка на процедурите за издаване на лицензи и разрешения за търговия с оръжие и боеприпаси, съобщиха от държавното обвинение. Лицензите на завода "Миджур" са издавани по времето на правителството на тройната коалиция, и на това на ГЕРБ, както и двата служебни кабинета. В момента Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет е започнала пълна проверка. След трагедията в завода "Миджур", при която загинаха 15 души, стана ясно, че в него са били засичани различни нередности, но въпреки това той е продължавал работа през годините. Междуведомственият съвет издава лицензи на физически и юридически лица, които да извършват сделки с оръжия и технологии с възможна двойна употреба. Междуведомствената комисия и министърът на икономиката и енергетиката пък издават разрешения на база получените от съвета лицензи за всяка конкретна сделка по различни направления на дейност. Екип от прокурори от ВАП ще провери спазването на законовите разпоредби в двете структури. Проверката обхваща периода от 2008 г. до момента. Това означава, че ще се нищят документи от времето на Тройната коалиция, кабинета "Борисов", служебното правителство с премиер Марин Райков и кабинета "Орешарски".

След поредните взривове експерти в бранша поискаха затягане на процедурите по издаване на лицензи и по-строг контрол. Преди ден пък вътрешният министър Йордан Бакалов коментира, че отговорността за инцидента край Горни Лом носят високопоставени политици. До края на работната седмица от прокуратурата са поискали да им бъде предоставена пълна информация за издадените разрешения, както и констатирани нарушения на физически лица и предприетите мерки спрямо тях - издадени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и резолюции за прекратяване на административно-наказателни производства. От началото на другата седмица прокурорският екип ще извърши и проверка на място в Междуведомствената комисия и Междуведомствения съвет.

Кметът на Сливен отказа утилизация

Отказах да дам разрешение за извършване на утилизация на мини южно от Сливен. Според мен не е редно това да се случва в такава близост до фотоволтаичен парк, летище и самия град. Това обяви кметът на Сливен Кольо Милев, който е генерал от резерва. По думите му преписката по въпроса за утилизацията все още не е приключила. Градоначалникът имаше предвид бившия военен завод, чието производство е под земята южно от града.

Според Милев държавата трябва да изкара процеса за утилизация на светло и да се намеси. Частните фирми, които закупиха много боеприпаси, включително и забранените за употреба противопехотни мини, нямат финансовия ресурс да осигурят лицензирани поточни линии и обучение на хората. Държавата трябва да се намеси, беше категоричен Кольо Милев.
Край Сливен се намират и складове за боеприпаси на бившата Трета армия. Тези боеприпаси, както и да се съхраняват, трябва да минат през утилизация, затова проблемът е сериозен и изисква държавна намеса, категоричен бе Кольо Милев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай