Неделя,

Производители на праскови в протестна готовност

От: Редакция -
1551
Производители на праскови в протестна готовност
A
A
A

Производителите на праскови в Сливенския регион са в протестна готовност заради ниските изкупни цени, вноса от Гърция и Молдова и загубените пазари заради войната в Украйна, съобщава БНТ.

Разходите за отглеждане на плодовете са се увеличили тази година три пъти, а ниските изкупни цени вероятно ще доведат до фалити, прогнозират производителите. Проблем за тях е и забавеното плащане на изкупените вече количества плод. Земеделците настояват преработвателните предприятия приоритетно да работят с местна продукция.

"Никой не плаща. Само на бележки. По един джоб бележки сме събрали вече. Имаме сигурно 10-20 тона само на бележки дадени. Никой не превежда пари... цените са много ниски - 50-52 стотинки.", казва Пламен Петров.

"При нас започна кампанията 65 ст., след това на 62 ст. В момента е на 56 и 52 стотинки....Прасковата, която ние произвеждаме, е напълно достатъчна и ако те не купуват от Гърция, трябва да ви кажа, че ние няма да имаме проблеми. Те също няма да има проблеми, защото ще си партнираме, ще има едно доверие.", смята Венцислав Темелков.

На среща днес със служебния заместник-министър на земеделието стана ясно, че сектора ще бъде подпомогнат с европейски средства за преодоляване на негативните влияния от военния конфликт в Украйна.

"В момента най-важното нещо е бързото отпускане на компенсаторните плащания. Имаме уверението, че ще се работи паралелно изключително бързо, така че в края на месец септември да започнем да получаваме така жизнено необходимите финансови средства, с които да се компенсираме.", каза Тодор Джиков, служебен заместник министър на земеделието.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com