Прогнозират забавяне на икономическия ръст

Прогнозират забавяне на икономическия ръст | StandartNews.com

БНБ прогнозира забавяне на икономическия ръст до 2,1% през 2016 г. след ръст на БВП през миналата година от 2,9%. Същата прогноза за ръст на икономиката през настоящата година дава и Министерството на финансите. Според Централната банка, специфичен за годината фактор за задържане на икономиката ще бъде по-ниският обем на правителствените инвестиции. Затова двигател на икономиката се очаква да бъде потреблението. През 2017 г. обаче се очаква реалният растеж на БВП да се ускори отново до 2,8%, се посочва в изданието на БНБ "Икономически преглед".

През 2016 г. инфлацията, измерена според европейската кошница от потребителски стоки и услуги, ще бъде 1%, при инфлация за миналата година от минус 0,9%, прогнозират от БНБ. От Централната банка очакват поскъпване на енергийните продукти с 5,1%. При храните се прогнозира минимално повишаване на цените с 0,5%.

През 2015 г. парите на гражданите и фирмите в банките продължават да растат, макар и с по-бавни темпове, въпреки че доходността от тези спестявания пада, посочват от БНБ. Поради слабата кредитна активност възможностите на банките за реализация на увеличения ресурс бяха силно ограничени. През първата половина на 2016 г. очакванията са склонността на домакинствата към спестяване да се запази и да продължи нарастването на привлечените средства в банковата система. Частният сектор обаче макар и бавно, ще засили интереса си към кредитите и постепенно ще възстанови икономическата активност. Очакваме динамиката на лихвените проценти по депозитите и кредитите да остане низходяща и през първата половина на 2016 г., смятат анализаторите на БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай