Понеделник,

Прогнозират шоков срив на долара спрямо еврото

От: Рачо Рачев -
Прогнозират шоков срив на долара спрямо еврото
A
A
A

Щатският долар може да поевтинее с 36% спрямо еврото още тази година. Такава прогноза направи Улф Линдал, главен инвестиционен директор на AG Bisset, компания за управление на валутния риск, съобщава Reuters.

Американската валута е спаднала с около 11% от своя връх през 2020 г. в сравнение с основните валути. Лихвените проценти на хедж фондовете спрямо долара достигнаха най-високото си ниво от десет години, като над една трета от фондовете заявиха, че доларовият шорт (залог за понижаване) е най-популярен сред клиентите им през настоящата половина на годината.

През януари доларовият курс беше 1,12 за едно евро, през септември - вече е 1,18. Спадът спря през последните седмици о това е „добра възможност да се освободим от доларите“, обясни Линдал.

Редица експерти вярват, че доларът ще продължи да се обезценява на фона на колапса на американската икономика, изключително ниските лихвени проценти и опасенията от раздуване на бюджетния дефицит поради програмата за смекчаване на последиците от коронавирусната пандемия.

И така, анализатори от Goldman Sachs прогнозират, че до 2023 г. едно евро ще се разменя за 1,3 долара. От TD Securities заявиха, че доларът е надценен с около десет процента спрямо другите основни валути.

Други инвеститори пък вярват, че новините за подобрение в американската икономика ще подкрепят долара. Експертите на BlackRock твърдят, че зависимостта на света от долара ще помогне да се предотврати неговият колапс.

Тагове: Долар Евро Курс

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички