Прогнозират 15-20% по-високи сметки за парно

„Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия, което потребяваме. Това е очаквано всяка година”, обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев...

Прогнозират 15-20% по-високи сметки за парно | StandartNews.com

„От 15 до 20% по-високи сметки. Разбира се това е индивидуално, всеки консумира различно. Но средно това е оценката на енергийните дружества”, съобщи пред Нова телевизия енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той обясни още, че само с 1 градус по-ниски температури увеличават средното потреблението на енергия с 3%.

„Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия, което потребяваме. Това е очаквано всяка година”, заяви проф. Тасев.

„Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа енергия, ще рефлектират много лошо върху цената за бита. Очаквам сериозно увеличение”, заяви Еленко Божков, бивш член на КЕВР.

„Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо 3 пъти, тоест превишихме някои от съседните борси с близо 40% като цена. Това е предпоставка за увеличаване на цената за бита”, обясни Божков.

„Вторият фактор е, че в началото на миналата година беше променен начина за определяне на балансиращата енергия. Тя вече също зависи от цената на свободния пазар”, поясни Божков. „Третият фактор са технологичните разходи. Разпределителните дружества купуват на цена на свободен пазар и имат право и вероятно ще искат да бъдат компенсирани спрямо прогнозните цени”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай