Сряда,

Прогноза: Лихвите у нас ще се вдигат плавно и със закъснение

От: Деа Димитрова -
1339
Прогноза: Лихвите у нас ще се вдигат плавно и със закъснение
A
A
A
  • Две US банки дават плашещо различни прогнози за петрола - едната очаква $380, а другата - $65
  • Държавният дълг незабавно инкасира повишението, той ще поскъпва, казва Петър Андронов

Очакваното вдигане на лихвите, което предприема Европейската централна банка /ЕЦБ/, у нас ще бъде плавно и със закъснение от няколко месеца, съобщи Петър Андронов. Според него увеличението няма да се прави с големи стъпки.

Очакванията са първото повишение да е през юли, заседанието на ЕЦБ е на 21-во число от месеца. Засега прогнозите са, че то ще бъде с 0,25%. През септември ще имаме още една стъпка до 0,5 на сто, възможни са увеличения и през ноември и декември.

"Очаквам депозитите с отрицателна лихва /големите суми и корпоративните/ да станат с нулева", каза Андронов. по думите му, при кредитите, чиито лихви са базирани на международни индекси, промяната ще се усети по-бързо. Държавният дълг незабавно инкасира повишението, той ще поскъпва", посочи още банкерът. Той отказа да коментира дали ЕЦБ е закъсняла с вдигането на лихвите, но изрази позиция, че в САЩ това наистина се е забавило. "В САЩ критикуват Федералния резерв, че е закъснял твърде много и очевидно има резон в това", заяви Андронов пред БНТ.

"За съжаление, икономическите прогнози започнаха да се доближават до синоптичните по точност и дългосрочност. Това наистина е труден момент и щом се намираме в такъв момент, очевидно нещо, което сме правили в миналото, не е било правилно", каза главният изпълнителен директор "Международни пазари" в "KBC Груп".

"Дълги години централните банки наливаха пари и наводниха икономиките. След това дойде COVID-19 и когато трябваше да затягат, се наложи отново да наливат пари. Сега сме отново в такъв период, но вече последствията от това наливане на пари в икономиките са трудно управляваеми", коментира Андронов.

"Предсказанията на две от най-големите американски банки са плашещо различни. Едната скоро каза, че може да очакваме 380 долара за барел, а другата очаква 65 долара за барел петрол. Самият факт, че толкова големи институции, които са въоръжени с огромно количество данни и информация, стигат до толкова противоположна оценка за това, което предстои, е вече един от отговорите на въпроса дали навреме е действано", посочи още Петър Андронов.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com