Професии с бъдеще

Професии с бъдеще | StandartNews.com

Към кои професии да се насочат младите, на които им предстои да избират университет? Кои науки и специалности са с най-голям потенциал за развитие? И най-важното - с най-голяма възвръщаемост, когато започнат да се практикуват? На тези въпроси отговарят специалистите по време на форума "Дни на кариерата" в София.

1. Мениджър социални медии

Бурното развитие на технологиите води и до динамично развитие на социалните медии. Което се превръща и във все по-голямо предизвикателство за специалистите по маркетинг. Не е лесна работа използването на този канал, за да се достигне до потребителите. Социалните медии са предизвикателство и за PR специалистите. Те отчитат, че расте търсенето от компании, които желаят да изградят позитивен имидж в интернет. Мениджър социални медии е иновативна професия, която изисква познания по социален маркетинг, непрекъснато следене и познаване на социалните медии и умение да се пише добре.

2. Инженери в електрониката и електротехниката

Секторът бележи висок ръст през последните години. Подемът ще продължи, защото всички високотехнологични джаджи са конструирани благодарение на тези специалисти. Заплащането е много добро. В Европа и САЩ възнагражденията достигат нива от 150-200 хиляди долара годишно.

3. Софтуерни инженери

Това е една от най-конвертируемите професии - в световен мащаб в момента има над 4 млн. незаети работни места в ИТ сектора. В България се търсят поне 10 000, като всяка година се очаква ръст от 10%. Средната работна заплата у нас вече гони 3500 лв.

4. Нанотехнологии

Нанотехнологиите са сравнително ново поле, което се очаква да експлодира през следващите години. Не е изключено в близко бъдеще да се появи фирма с огромен капацитет в тази сфера и да се превърне в новия Google. С което търсенето на специалисти ще нарасне неимоверно.

5. Биотехнологии

Съвременните приложения на биотехнологията все още са в детска възраст и затова е трудно да се намерят подготвени специалисти. Като например технологии, които спомагат отглеждането на ново сърце, бъбрек, черен дроб и тъкани от собствени клетки.

6. Маркетинг специалисти и мениджъри

Докато повечето производствени работни места ще продължат да се изнасят към страните с най-ниски разходи за труд, то пласирането на продуктите и услугите няма как да не се извършва там, където са потребителите. Поради тази причина специалистите по маркетинг, продажби и консултантски услуги винаги ще бъдат търсени и сред най-добре заплатените професии.

7. Инвестиционни брокери и финансисти

Въпреки че някои хора в тази бранш са склонни да предизвикат икономическа криза на всеки 10 г., в сектора работят наистина умни хора с добър бизнеснюх и абсолютно никаква етика. За тези, които искат да направят най-много пари, стрелките сочат към Уолстрийт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай