Понеделник,

Продажбите на имотите спадат. А цените?

От: Иван Влахлиев -
1960
Продажбите на имотите спадат. А цените?
A
A
A

През последните няколко месеца сделките с имоти показват спад. От края на миналата година покупките на жилища намаляват, отчитат от бранша. Поскъпването в сектора и очакването за повишаване на лихвите по ипотечните кредити направи купувачите по-предпазливи, а сделките с имоти – по-бавни. Ще доведе ли спадът в сделките и до спад и в цените провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Още в края на миналата година - и строители, и брокери сигнализираха за първи признаци за „охлаждане” на пазара на имоти. Най-голямо понижение - с 1/4, има в броя на сделките в Стара Загора, следвани от тези във Варна, където те намаляват с 19% спрямо първото тримесечие на 2022 г. показват данните от Имотния регистър. В София и Русе продадените жилища са с 12 на сто по-малко, а в Бургас - с 9.

През последните месеци кандидат-купувачите все по-внимателно следят офертите на пазара, отчитат и брокерите.

„Това е заради неизвестните в банковия пазар. Много повече въпроси задават относно финансиране, начин за формиране на кредита”, обясни брокерът Атанас Атанасов.

А това сериозно забавя и самите продажби. Стресът от по-високите лихви по ипотеките е сред водещите фактори, които забавят пазара, отчитат и кредитните консултанти, предаде Нова.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com