Продават оригиналния Списък на Шиндлер в интернет

Продават оригиналния Списък на Шиндлер в интернет | StandartNews.com

Сан Франциско. Един от оригиналите на т.нар. "Списък на Шиндлер" е предложен за продажба в интернет от двама калифорнийски колекционери. Антиката е пусната на търг в eBay, а началната цена е зашеметяващите 3 млн. долара, пише сп. "Икономика".

Документът съдържа имената на 801 мъже евреи, които германският индустриалец Оскар Шиндлер опитва да спаси от нацистките концентрационни лагери. Текстът, състоящ се от 14 страници, е с дата 18 април 1945 г.

Списъкът е бил напечатан на машина в 7 екземпляра от счетоводителя на Шиндлер - Ицхак Щерн. Години след края на Втората световна война потомците на Щерн продават на колекционери някои от запазените екземпляри.

През 2011 г. документът е препродаден за 2.2 млн. долара. Две години преди това един от сегашните собственици - Гари Зимет, представлявайки тогавашния собственик на документа, опитва да го продаде за 2.5 млн. долара. И понеже не успява, го купува сам в съдружие с Ерик Гайзин.

Списъкът на Зимет и Газийн е единственият, намиращ се в частни ръце. Други два известни оригинала са в израелския мемориал "Яд ва-Шем", а един се пази в Мемориалния музей на Холокоста. Местонахождението на останалите копия е неизвестно.

Историята на хуманния германски индустриалец бе претворена и на големия екран. Филмът "Списъкът на Шиндлер", с Лиъм Нийсън в главната роля, през 1993 г. донесе на Стивън Спилбърг Оскар за най-добър режисьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай