Продават е-винетки през сайта bgtoll.bg и терминали

Винетката е анонимен продукт и не се изисква персонализация на нищо друго освен регистрационния номер на автомобила...

Продават е-винетки през сайта bgtoll.bg и терминали | StandartNews.com

Директорът на "Националното ТОЛ управление" Антон Антонов съобщи пред журналисти, че от днес вече можем да си купим електронни винетки през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение "bgtoll" и през терминали за самотаксуване.

Експертът към Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов обясни стъпките за покупка на електронна винетка през сайта. Първо трябва да изберем държава, в която е регистрирано превозното средство, след това се въвежда регистрационният номер, следва избор на период на валидност на винетката - например 1 януари 2019 г, и системата автоматично изчислява на потребителя кой е крайният момент на валидността на винетката. Има възможност по желание да се въведе електронната ни поща, на която да получим обратната разписка за купената винетка, която ни служи само за информация и не е нужно да я носим със себе си, за да я показваме на съответните органи. Проф. Олег Асенов напомни, че винетката е анонимен продукт и не се изисква персонализация на нищо друго освен регистрационния номер на автомобила. Последната стъпка е да изберем метод за плащане - например чрез дебитна или кредитна карта. Резултатът от транзакцията е идентификационен номер на винетката, на типа на превозното средство, държавата, регистрационния номер, периода на валидност. Клиентът отново има възможност да заяви електронния си адрес, на който системата да му прати съответна разписка или да я запази в компютъра си. До пет минути след този процес на покупка през сайта винетка влиза в централната компонента на тол системата, а ние като потребители за собствена сигурност през сайта можем да проверим дали тя е валидна. Така електронната ни винетка вече е разпозната и за правоприлагащите органи.

Мобилното приложение "bgtoll" дава подобна функционалност като на сайта и през него също плащането може да стане с дебитни и кредитни карти.

При грешка по време на покупката на електронна винетка във всички областни пътни управления има центрове за обслужване на клиентите, където се дава писмена молба в свободен текст с обяснение на ситуацията и с искане да ни бъде възстановена сумата. Ако потребителят има разпечатана от системата разписка, това ще му помогне за по-бързото разрешаване на случая, коментираха от АПИ.

Електронна винетка ще може да се купи и в търговски обекти, като има заявен интерес дори и в малки населени места, където ще има пунктове и на гише ще можем да кажем номера на автомобила и какъв вид винетка искаме, а след това ще бъдем обслужени от продавача през електронната система. На сайта bgtoll.bg ще има информация за това къде са разположени терминалите за самотаксуване, като вече над сто такива има в крайпътни търговски обекти, както и за разположението на пунктовете за продажба.

От агенцията напомниха, че хората с валидна хартиена винетка нямат задължение да я преобразуват в електронна.

Предвижда се от началото на следващата година 650 тол полицаи в 105 специализирани коли да контролират на три смени дали пътуваме по републиканските пътища с платени винетки. В контрола ще се включи и Агенция "Митници" на изходните трасета на страната, защото целта е да се прихване и транзитното преминаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай