Пробихме в Китай с по-скъпи вина

Българските еликсири станаха хит на изложението в Гуанджоу

Пробихме в Китай с по-скъпи вина | StandartNews.com

Пробив на китайския пазар направиха български вина от среден и по-висок клас. "Много голям успех е, че търговци и дистрибутори поискаха да купуват наши вина на цени на едро между 4 и 10 евро. Няма друг пазар в света, на който да търсят не евтиното, а по-скъпото производство". Това съобщи за "Стандарт" Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино, часове след като кацна на българска земя след посещението си в Поднебесната империя. Тя беше на 21-вото издание на най-престижното винено изложение в Китай – Интервайн, което се проведе между 9 и 11 ноември в Гуанджоу. България участва с 11 изби, представени от Българската асоциация на износителите на вино. Сдружението подписа договор за сътрудничество със специално създадената компания за маркетинг Интервайн консултинг, която се превръща в стратегически партньор на българското вино в Китай.
Предстои сключването на сделки с 5-6 фирми на вносители. Само едната от тях има над 1000 дистрибутори, които зареждат пазарите на цял Китай.
Гуанджоу е столицата на провинция Гуандонг, която е на първо място по брутен вътрешен продукт в Империята на Дракона. Намира се в Южен Китай, близо до Хонконг. В радиус от 100 км живеят 60 млн. души, които са богати и потреблението на скъпи вносни продукти е високо. Вината, които се внасят, също са с най-висока експортна цена, разказва Нифору. "Почти не се интересуваха от напитките в ценовия клас 1-1,50 евро, питаха за високо качество", допълва тя.
България участва на изложението по лична  покана на президента на Инервайн г-жа Рота Джия, която бе в България през февруари по покана на Галина Нифору. Госпожа Нифору беше единствената участничка от Източна Европа в престижния винен Конкурс Interwine Grand Challenge, в който участваха 7 Masters of Wine.
"До няколко години Китай ще се превърне в най-големия пазар за вносно вино. България не трябва да пропуска тази огромна въможност и трябва да създаде търсене за своите продукти", каза Галина Нифору. Тя обясни, че Китай е традиционен консуматор на червени вина, такива са около 90 % от предпочитаните напитки.

"Българските еликсири от сорта Мавруд и традиционните Бордо блендове впечатлиха много китайските вносители и търговци. Така реално за първи път в Китай ще започне значим внос на български вина в категорията 4-10 евро", посочи г-жа Нифору.

Тя представи България и българското вино на първия Световен форум за бъдещето на винения пазар в Китай, който се проведе непосредствено преди откриването на изложението. Организаторите акцентираха и на напитките от Източна Европа, защото те са много добре представени в Китай и са нов тренд, от който България трябва да се възолзва. "Китайците познават страната ни с българската роза, отношението им към нас е позитивно и това е важна предпоставка за добро отношение към българското вино. Разбира се, необходими са много промоционални активности, за да се създаде търсене сред консуматорите, които са ухажвани от всички най-големи и значими страни-винопроизводителки", каза Галина Нифору.
За съжаление, на този толкова важен форум

България не е имала голям национален щанд, за разлика от Румъния и Молдова, чиито щандове са привличали китайските търговци с прекрасен дизайн и много събития по време на изложението – майсторски класове, вечери, семинари и др. Но съседките ни, които са и наши конкуренти на огромния китайски пазар, са били подкрепени от техните правителства, а родните изложители отново са били принудени да се справят сами.
"Докато България не вземе участие с голям национален щанд на тези важни световни изложения, не може да се надяваме на създаване на имидж в Китай", казва г-жа Нифору.

Предстои организирането на голяма конференция по инициатива на Българската асоциация на износителите на вино, на която да се разгледат наскоите за развитието на бранша на външните пазари. На форума ще бъдат поканени министрите на земеделието, кономиката и туризма. Не случайно на "Инервайн" всяка година винените страни са представени от своите министри, това е престиж и показател за подкрепата на бранша от съответната държава, заключи Галина Нифору.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай