Приеха на първо четене ДКЕВР да се раздели на две

Приеха на първо четене ДКЕВР да се раздели на две | StandartNews.com

София. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се раздели на две - енергийна и водна, а съставът й да се избира от Народното събрание. Това гласят промени в Закона за енергетиката, които бяха приети на първо четене от парламентарната комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР, съобщи БГНЕС.

Промените бяха приети с 9 гласа "за", 0 "против" и 4 "въздържал се".

Поправките, внесени още от служебното правителство на проф. Георги Близнашки, бяха приети с гласовете на управляващото мнозинство. Според тях изборът на членове на ДКЕВР от Народното събрание, а не от Министерски съвет; заседанията на комисията да са изцяло открити; тя да бъде разделена на две - по въпросите на енергетиката и по въпросите на водоснабдяването и канализацията, като председателят остане един и същ.

Срещу откриването на всички заседания се обяви председателят на комисията Светла Тодорова. Тя бе категорична, че това ще затрудни изключително оперативната работа на ДКЕВР. Тя обяви, че не желае и разделянето на комисията в предложения от вносителите вид, тъй като председателят остава един и същ и по никакъв начин няма да повиши ефективността.

От ДКЕВР настояха да бъде разгледан въпросът с финансирането на комисията. Бюджетът й за тази година е 3,8 млн. лева, които не са достатъчни за нормалното протичане на дейността й, включително и за рестриктивни действия срещу нарушители, обясни Тодорова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай