При криза газът стига за 45 дни

При криза газът стига за 45 дни | StandartNews.com

София. От газохранилището в Чирен вече не се черпи природен газ, каквато е нормалната практика по това време на годината. Заради извънредната ситуация в Украйна в хранилището сега само се нагнетява газ. Това обясниха представителите на "Булгаргаз" и " Булгартрансгаз" по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика относно готовността на страната за реакция при газова криза.

 

Двете компании са разработили планове, така че защитените потребители да не бъдат засегнати от евентуална криза. В рамките на 45 дни техните доставки са гарантирани. В Чирен в момента има 192 млн. куб. метра газ. В зимния период потреблението е 10-14 млн. куб. м газ в най-студените дни. Половината от тези количества са за топлофикационните дружества.

 

Дневният добив от Чирен може да е 3 млн. куб. м газ. В случай на прекъсване на доставките може да се разчита и на местен добив от находището на Мелроуз, който е около 600-650 хил. куб. м дневно, и на реверсивната връзка с Гърция, по която могат да дойдат 3 млн. куб. метра газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай