Президентството раздаде наградите "Корпоративен дарител"

Връчи ги началникът на кабинета на държавния глава Гълъб Донев

Президентството раздаде наградите "Корпоративен дарител" | StandartNews.com

Да отгледаш зрънцето на дарителството и доброволчеството в младите хора е инвестиция в по-доброто ни общо бъдеще. Един от уроците в програмата е посветен на филантропите - хората, за които човеколюбието е основна ценност. Това каза началникът на кабинета на държавния глава Румен Радев - Гълъб Донев в приветствието си към отличените в конкурса за наградите "Корпоративен дарител", организиран от Българския дарителски форум.

Президентската институция стана домакин на годишната церемония по връчване на наградите, която се прави за осемнадесета поредна година. В нея бяха отличени компаниите в страната, които осъществяват прозрачни, ефективни и устойчиви дарителски програми и инициативи в полза на значими обществени каузи.

"Сигурно не е случайно, че първият назован филантроп е Прометей. Защото обича хората, той откраднал огъня от боговете, за да им го дари. Филантропията, като вид дарителство, е огънят в благотворителността, защото ни просвещава за по-справедливия свят, който можем да постигнем заедно. Филантропията носи особения заряд на силна и здрава връзка с хората днес, но и с хората от бъдещето. Тя е мечта за по-добра версия на света, в който да живеем и отговорност за създаването му", каза Гълъб Донев.

"Поздравявам ви за решението да посветите тазгодишното издание на конкурса "Най-голям корпоративен дарител" на филантропията в подкрепа на иновативните решения за развитие. Филантропията е настройка на красивия и щедър човешки ум, при която собствените възможности се възприемат като част от общата амбиция за напредък. Филантропите инвестират в хората и така моделират бъдещето", посочи началникът на кабинета на президента Румен Радев.

"След два дни е празникът на СУ "Св. Климент Охридски" - повод да си припомним за братята Евлоги и Христо Георгиеви - човеколюбивите благодетели, които даряват земята и средствата за строителството на СУ, където вече 135 години се образоват поколения българи. Двамата братя остават завинаги свързани с всеки възпитаник на първото висше училище в България. И може би тъкмо тази човеколюбива връзка с хората от бъдещето отличава дарителските жестове на филантропите. Пожелавам ви да имате привилегията да сте сред меценатите на смели и умни хора и идеи, каза Гълъб Донев като се обърна към участниците в церемонията.

В категорията "Най-голям обем нефинансови дарения" наградата получи "Монделийз България" с нефинансови дарения на стойност 345 314 лв.

Като най-щедър дарител беше отличена компанията "Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД с 5,73 на сто от годишната печалба преди облагане.

За най-голям принос чрез доброволен труд  награда получи компанията "Софтсърв България" (SoftServe Bulgaria) с 3288 часа доброволен труд.

Наградата за най-добра дарителска програма беше дадена на "Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър" ЕООД.

С най-добра доброволческа програма беше отличена компанията "Експириън България" ЕАД.

Наградата  за най-сполучливо партньорство получи "Виваком България" и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

Като личност със значим принос за развитие на дарителството в България беше отличен Лъчезар Цоцорков (посмъртно).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай