През 2013 г. Morgan Stanley залага на злато и царевица

През 2013 г.  Morgan Stanley залага на злато и царевица    | StandartNews.com

През 2013 г. златото, среброто и царевицата ще се представят по-добре от останалите суровини, тъй като слабият долар и нарастващият интерес на инвеститорите ще подкрепят благородните метали, докато проблеми с доставките ще повишат цените на зърнените храни, се посочва в доклад на Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

Среброто ще следва златото, което се очаква да поскъпне поради ниските лихви, търсенето от страна на централните банки и геополитическата несигурност, пишат анализаторите на банката Питър Ричардсън и Хюсеин Алидина.

Царевицата и соята ще поскъпнат заради забавяне на жътвата в Южна Африка, коментират те. Morgan Stanley очаква падане на цените на алуминия, захарта, никела и урана, тъй като наличните запаси значително надхвърлят търсенето.

През 2013 г. златото може да достигне средно 1853 долара за тройунция, докато среброто - 35 долара за тройунция, се посочва в прогнозата на банката. Тези стойности могат да се сравнят със средна цена на златото от 1668 долара за тройунция от началото на годината и 31 долара за тройунция при среброто. За периода 2012 г. - 2013 г. средната цена на соята може да достигне 15,7 долара за бушел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай