Превозите за Русия с банкови гаранции

Москва не признава тир-карнетите, по $50 000 за камион трябва да внасят превозвачите

Превозите за Русия с банкови гаранции | StandartNews.com

София. Превозите на стоки с камиони за и през Русия вече може да стават само с банкови гаранции. За това алармираха уплашени спедитори и превозвачи. Повод за притесненията им е документ на Федералната митническа служба на Русия (ФТС) от 4 юли, според който от 14 август превозът на стоки ще става "при условията на обезпечаване спазването на митническия транзит с прилагането мерки", упоменати в Митническия кодекс.

Причините, според документа на ФСТ, са зачестилите случаи на недоставяне на стоки, превозвани под прикритието на карнети ТИР. На практика това е денонсиране на Конвенцията ТИР от страна на Русия, коментираха спедитори. Резултатът от което ще е, че превозвачите ще трябва да обезпечават движението на всеки камион през руска територия с ефективна банкова гаранция в размер на 50 000 долара, колкото е покритието на карнета ТИР.

Възможно е превозите вече да се осъществяват само с конвои, обясниха превозвачи и допълниха, че срокът за влизане в сила на решението бил отложен за 14 септември. Най-странното е, че официална информация от руска страна все още не е получена. С писмо от 25 юли президентът на Руската асоциация на спедиторите Валерий Алисейчик информира сродната българска асоциация, че е поискана отмяна на решението. Какъв ще е отговорът на ФСТ и дали превозът на стоки с камиони през Русия ще се оскъпи драстично, още никой не може да отговори. Превозвачи подозират, че с решението си Русия притиска Международния съюз на превозвачите, за да привилегирова руските превозвачи и ограничи чуждите. В момента в Москва се водят преговори между ФСТ и шефовете на IRU, твърдят запознати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай