Премиерът приветства американския бизнес в България, обеща три цели

Основна цел е пълното интегриране в европейските и евроатлантическите структури

Премиерът приветства американския бизнес в България, обеща три цели | StandartNews.com

Това правителство има за основна цел да се интегрираме напълно през следващите години в европейските и евроатлантическите структури. Това заяви премиерът Николай Денков пред участниците в бизнес-закуска на форума на Американската търговска камара (АТК) и българското правителство по повод 120 години установяване на дипломатически отношения между САЩ и България.

Премиерът отбеляза, че всички действия на правителството са насочени към постигането на три цели. Интегрирането в евроструктурите като еврозоната, Шенген, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, сътрудничество с ключови държави като САЩ, ЕС като организация, е насочено към развитието на България като нормална европейска държава.

Второто е, че за постигането на тази цел ще действаме напълно прагматично, каза Денков. По думите му промените в законите, решенията, които правителството взема, целят спокойно, методично, систематично да бъдат направени промените, които очакват хората от години. Даваме си сметка колко е трудно, но имаме ясен и конкретен план, заяви министър-председателят.

Третото е, че кабинетът е доста по-стабилен, отколкото вероятно изглежда, заяви Николай Денков. Напрежение има и ще има, спорове също, интереси, с които трябва да се сблъскваме ще се опитват да пречат на това, което правим, допълни той. Важното по думите му е, че голямото мнозинство в Народното събрание и от народа подкрепят общата цел. Това ми дава увереност, че можем да я реализираме, каза Денков и допълни, че ще разчита на сътрудничеството с АТК и с колегите от ЕС, за постигаме на тези цели.

Американските компании се нареждат на четвърто място сред преките чуждестранни инвеститори в България, каза Оливие Маркет, президент на АТК в България, по време на бизнес закуската.

Инвестициите са 5,5 млрд. лева. Включени са и инвестициите от Канада, които възлизат на 1,3 млрд. лева, посочи Маркет. Той отбеляза още, че американските компании са създали 40 000 работни места, а канадските инвеститори - около 5000. По думите му тези стойности са добри, но могат да бъдат дори подобрени, ако има благоприятна бизнес среда, облекчени режими и по-широка дигитализация.

Маркет отбеляза, че има няколко стратегически инициативи, който могат да помогнат за подобряване на условията в България като инвестиционна дестинация. На първо място той посочи здравеопазването. За да се развиват компаниите инвеститори тук, е важно те да разполагат с добре обучена работна сила, за което отговаря системата на образованието, но много важно е и да се грижим за здравето на всички тези хора, каза Маркет.

Енергийният преход е друга голяма тема - всяка компания се грижи за това, за да може да постигне успешен преход към декарбонизация, посочи той. Маркет смята още, че компаниите членове на камарата ще могат активно да участват в процеса на възстановяване на Украйна, като дават своя пример с технологии, със средства и добави, че това ще бъде ключов приоритет за АТК.

„Американска търговска камара в България настоява Правителството на Република България да предприеме по-уверени стъпки в посока включване в инициативите за възстановяване на Украйна“, каза още Оливие Маркет.

В събитието днес освен премиера Николай Денков взеха участие и министрите на финансите Асен Василев, на образованието Галин Цоков, на икономиката Богдан Богданов, както и заместник-министрите Мартин Гиков на иновациите и растежа и Емил Дачев на правосъдието. Сред гостите бе и Андреа Брулет-Родригез, заместник-посланик на САЩ у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай