Премиерът: Спорът за "Белене" е между частни компании

Премиерът: Спорът за "Белене" е между частни компании | StandartNews.com

Русе. България и Русия не са спорещи страни за АЕЦ"Белене". Имаме частни компании, които спорят, заяви премиерът Бойко Борисов.

"Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме й много задължени в нашето историческо минало", допълни той.

На въпрос за твърдението в РИА Новости, че руският иск от 1 милиард евро може да доведе до фалита на българската НЕК, Борисов отговори: „Аз не чета тези агенции, защо ги четете вие? Нека си ги цитират – това влиза в техните планове”.

"А някой да иска активите на НЕК е несериозно. Частната руска компания може да предявява каквито си иска искове към нас, в нарушение на това, което сме се договорили с тях. Договорката ни е да си платим това, което сме поръчали и след това да правим с тях седми реактор на АЕЦ „Белене”. И те преди няколко дни ни казаха, че може. Сега ни казват, че няма да дадат документацията на „Уестингхаус”. В същото време искат един милиард", каза Борисов.

"Ясно и точно сме казали на „Росатом” – проектът „Белене” е добър проект, но – ако има инвеститор, ако някой навремето, когато го е подписал, е подписал 20–22 милиарда да се вземат отнякъде. За догодина – изстискваме 800 милиона лева отнякъде да съберем за пенсионерите, а представяте ли си – ако трябва 20 милиарда да задели някой от бюджета. Това са измишльотините на Станишев. Ще си платим това оборудване, за което сме се договорили, не цялото, само това, което сме поръчали. Те не искат да чакат, искат да ни съдят. Ние завеждаме насрещен иск”, каза още Борисов.

Той смята лично да запознае Еврокомисията със злоупотребите по проекта за АЕЦ "Белене".

"Ще информирам колегите ни. ОЛАФ не се занимава с проекти, които не са с европейско финансиране, но се интересува и наглежда, когато се правят обществени поръчки по непрозрачен начин или както в случая с този търг – престъпен начин. Рано или късно прокуратурата ще го докаже”, каза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай