Предлагат Димитър Костов за шеф на "Банков надзор"

Предлагат Димитър Костов за шеф на "Банков надзор" | StandartNews.com

Управителят на БНБ Иван Искров е внесъл вчера в Народното събрание предложение за избора на Димитър Костов за подуправител и шеф на управление "Банков надзор", съобщиха от централната банка.

Предишният ръководител на надзора Цветан Гунев беше освободен от поста с решение на парламента на 21 януари 2015 г. във връзка с воденото срещу него дело за нарушения в надзора над Корпоративна търговска банка. В момента Димитър Костов е подуправител и шеф на управление "Банково" за втори мандат. Предишният му мандат беше от 11 юни 2005 г. до 11 юни 2011 г. С решение на Народното събрание и по предложение на управителя Иван Искров той беше избран за нов 6-годишен мандат от 12 юни 2011 г.

"Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист не само от банковата и професионална общност в нашата страна, но и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България (институциите от групата на Световната банка, ЕБВР)", се казва в мотивите на гуверньора за избора на Димитър Костов. За неговото място в управление "Банково" се спряга сегашният главен одитор на БНБ Иван Мавров, научи "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай