Понеделник,

Правят смартфон дисплей тънък като хартия

От: Рачо Рачев -
Правят смартфон дисплей тънък като хартия
A
A
A

Компанията TCL представи новата си технология за дисплеи NXTPAPER. Този нов тип екран би трябвало да предложи по-добра защита на очите чрез намаляване на трептенето, синята светлина, както и интензитета на подсветката, пише mobilebulgaria.com.

Според фирмата се постига ефект подобен на този при e-ink панелите като се постига комбинация от екран и хартия.

Решението е получило сертификация от германската лаборатория Rhine, а освен това има и 11 патента за защита на очите. NXTPAPER обаче не е предназначена за смартфони, а за устройства с по-големи дисплеи като таблети и четци на електронни книги.

Технологията поддържа резолюция до Full HD и позволява постигането на плавно възпроизвеждане на видео. Тя предлага с 25% по-високи нива на контраст спрямо e-ink панелите. Използван е високо рефлективен екран, с който се разчита на естествената околна светлина, като по този начин се ограничава необходимостта от подсветка.

Дисплеите с технология NXTPAPER ще са с 36% по-тънки от стандартните LCD панели и ще предлагат по-висок контраст. Те са и по-ефективни, тъй като не изискват собствен източник на светлина.

Един от основните недостатъци на технологията e-ink е ниската честота на опресняване, което не позволява ефективното ѝ използване за видео съдържание и анимирани ефекти. Ако NXTPAPER отстрани този недостатък то решението ще бъде доста добра алтернатива за редица видове устройства.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички