Пращат безработните да доят крави на село

Всички, които са останали без работа заради кризата, да бъдат задължени да се трудят в селското стопанство, предлага Венцислав Върбанов

Пращат безработните да доят крави на село | StandartNews.com

Хората, които са останали без работа заради кризата, да бъдат задължени да работят в селското стопанство. За това настояват от Асоциацията на земеделските производители. Оттам твърдят, че земеделците винаги имат нужда от работна ръка.

„Тези хора, регистрирайки се на борсата, имат право на обезщетение и те ще получават доста време средства. Ние предлагаме да бъдат задължени хората, които са в работоспособна възраст, да полагат и усилия в селското стопанство“, казва председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

В бранша имат нужда и от квалифицирана, и от неквалифицирана работна ръка. „Ние сме прага на нов сезон, така че ще имаме нужда от доста хора, за които не е необходимо да бъдат строго профилирани или да бъдат много квалифицирани“, допълва Върбанов.

„Слушам по телевизията, че около 120 000 души, които са били в чужбина, са се прибрали. Поне една трета от тях са били в селското стопанство“, коментира Димитър Димитров, собственик на кравеферма. „В момента имаме 155 дойни крави, а по принцип са около 450. Другите са йоници и телета, подрастващи. Имаме нужда от помощ, много трудно се намират работници“, казва Димитър Димитров пред Нова тв. Той вече обмисля какви възнаграждения може да предложи за новите работници. „Говорим за 800-1000-1200 лева може, но повече не може“, казва Димитър Димитров.

От земеделското министерство вече са внесли проект за промяна в Кодекса на труда, с който да се въведе трудов договор за краткотрайна сезонна работа в земеделския сектор по време на извънредното положение.

„Вършил съм тази работа в друга държава, но срещу много по-голямо заплащане. В България и да има такава работа не мисля, че заплащането ще е конкуретно и спрямо нуждите на хората“, коментира Петьо Страхилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай