Позитивни очаквания привличат и чуждестранни капитали

Прогнозират 50% годишен ръст на фондовата борса

Позитивни очаквания привличат и чуждестранни капитали | StandartNews.com

Индексите на Българска фондова борса-София имат потенциал да постигнат ръст от 40-50% в рамките на тази година. Това прогнозира за "Стандарт" Цветослав Цачев, ръководител отдел "Анализи" в ЕЛАНА Трейдинг. По думите му риск номер едно е ситуацията в Украйна и икономическата, и финансовата криза там, която ще има отражение и върху нашия пазар. "Това може да доведе до спад на акциите у нас, но най-вероятно само в рамките на краткосрочна корекция, която ще бъде подходяща причина за покупки. Ако ситуацията не се влоши допълнително, българските индекси имат потенциал да завършат годината с 40-50% покачване. Да не забравяме, че от началото на годината SOFIX вече е направил ръст от 20% - само за два месеца", посочва Цачев.

 

На същото мнение е и Благовест Крачев, брокер в ИП Карол. "Позитивни сме за развитието на фондовия пазар през годината поради причината, че има голям позитивен нетен паричен поток към БФБ", посочва Крачев. По думите му акциите на БФБ в момента не са нито надценени, нито подценени с оглед ръста на цените, постигнат през 2013 г. и първите месеци на настоящата 2014 г. "В тази връзка не очакваме и сериозни спадове и смятам, че годината ще приключи като най-силната година за фондовия ни пазар от 2007 г. насам", прогнозира Крачев. И двамата анализатори са единодушни, че в момента на БФБ се наблюдава вливане на капитали, включително и от чужбина поради позитивни очаквания на инвеститорите за развитието на икономиката на страната. "Почти няма спекуланти, които търгуват краткосрочно. БФБ остава атрактивен пазар и печалбите не се облагат с данъци. Прехвърлянето на спестявания от депозити към борсата е процес, който ще продължи да движи растежа", добавя Цветослав Цачев.

 

Брюксел даде 957 млн. лв. на България

 

957 млн. лв. възстанови Европейската комисия на България. Тези средства бяха платени от държания бюджет през януари, на земеделските стопани по Схемата за единно плащане на площ, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". За да се разплати със стопаните, Министерството на финансите емитира през януари дълг за общо 900 млн. лв.

 

SOFIX е най-печеливш в света за 2014 г.

 

Основният индекс на Българска фондова борса SOFIX си върна първенството сред световните индекси по ръст от началото на годината. За този период SOFIX нарасна с 23,7%, с което изпреварва дубайския основен индекс, повишил се с 23,3%, пише rofit.bg. Дубайският индекс е най-печеливш за последните шест месеца и за последната една година с ръст съответно от 77,7% и 120,7%. На трето място е Египет, с ръст от 15,9% от началото на годината, следван от индексите на Дания с 15,7% и Гърция с 15,4%. С над 14% от началото на годината са се повишили и индексите на Виетнам и Абу Даби. На противоположния фронт най-губещ от началото на годината е руският индекс, паднал с 19,6%, следван от индекса на Бразилия със загуба от 10,2% и Мексико с 8,9%. Следват Унгария и Турция със загуби от около 8%. Руският индекс се представя най-зле и за последната година като пада с 24,4%. Следван е от индексите на Турция и Бразилия, които падат с 22,9% и 21,4%.

 

Българите развързват кесията

 

Българите развързват кесията и харчат повече за обзавеждане и техника в дома. През януари оборотът в търговията на дребно нараства с 0,5% спрямо предходния месец и с 5,5% спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на НСИ. Така вече десет поредни месеца от април миналата година насам има ръст в продажбите на дребно. През януари спрямо същия месец на миналата година оборотът нараства във всички икономически групи. Пазаруването с поръчки по интернет става все по-популярно. Най-голям ръст на оборота има именно в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16% спрямо същия месец на миналата година. Продажбите на дребно на компютърна и комуникационна техника са нараснали с 13,8%, а в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита оборотът се увеличава с 12,1%. Продажбите на лекарства са нараснали с 9,8%, а на храни, напитки и цигари - с 2,6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай