Четвъртък,

Поскъпна и банковата "сметка за бедни"

От: Стандарт -
2411
Поскъпна и банковата "сметка за бедни"
A
A
A

Най-евтината банкова сметка у нас - платежна сметка за основни операции /ПСОО/, е с нови, по-високи тарифи в синхрон с всички останали банкови такси, пише "Марица".

ПСОО се предлага от всички банки у нас от 2016 г. вследствие на Европейски регламент и е подходяща за студенти, пенсионери, социално слаби и хора, които имат една-единствена банкова сметка и не извършват много операции с нея. „Сметката за бедни” трябва да има „приемливи” разходи по поддръжка и опериране. Централната банка регулира нейните такси и те трябва да отговарят едновременно на две условия - да са по-ниски от средния размер на таксите за съответната услуга на банковия пазар у нас  да са възможно най-ниските, които самата банка предлага според тарифата си за разплащателни сметки.

Но когато растат всички останали такси, растат и разходите по ПСОО. От средата на октомври например УниКредит Булбанк вдигна месечната такса от 1.45 лв. на 2.44 лв. Внасянето на суми, което досега беше безплатно, вече струва 0.85 лв., а за суми над 3100 лв. - 0.3% от сумата.

От лятото търговска банка Д открива ПСОО срещу 1.99 лева и 0.99 лева, ако сметката е с дебитна карта. Тегленето от банкомат все още е твърда сума - 0.25 лв /за такъв на банката/ и 1.13 лева за чужд.

Тегленето на пари в брой на каса е 3.65 лева за суми до 1000 лева при Алианц банк. Само за сравнение - редовата такса за теглене на пари на каса при всички банки вече е много по-висока. В УниКредит Булбанк е минимум 6 лева /или 0.5% от сумата/, толкова и е в КВС Банк /предишна Райфайзен банк/.

Промени в тарифите на всички банки се случват непрекъснато. Тенденцията е обслужването "на живо" от банков служител да става все по-скъпо. Задържане на таксите има при онлайн банковите операции.

От средата на месеца ще влязат в сила нови такси и при ОББ. Най-драстично поскъпва проверката на баланса по дебитната карта - повече от двойно. Ако това се прави на банкомат на банката, таксата скача до 1 лев при сегашни 40 стотинки. Ако проверката е през банкомат на друга банка, вече ще струва 1.50 лв., а не 0.60 лв. Поскъпва и тeглeнeтo на пари от банкомат на дpyгa бaнкa c дeбитнa кapтa нa OББ се увеличава с 10 стотинки до 1.30 лeвa.

Една от новостите при Пощенска банка е, че ако собственик на дебитна карта поиска да промени кода или лимита за теглене на кеш, това вече ще му струва не 5 лева, а двойно повече.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com