Попълнените данъчни декларации вече са достъпни

Всеки може да си ги види на сайта на НАП

Попълнените данъчни декларации вече са достъпни | StandartNews.com

Предварително попълнените данъчни декларации са достъпни от днес. В електронната услуга на Националната агенция по приходите (НАП) освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии, за пръв път ще има информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

Друга новост в документа е и информация за доходи, получени от онлайн търговия. За целта обаче данъкоплатците трябва сами да направят разграничение дали става въпрос за продажба на лични вещи, или за регулярна продажба на стоки. Самата информация ще е на база подадени справки от пощенските оператори. „Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с безплатния персонален идентификационен код на приходната агенция или с електронен подпис", напомнят от НАП.

В случай на доходи от наем на физически лица или при използване на данъчни облекчения, то гражданите сами трябва да посочат това в декларациите си. При подаване на документи онлайн в срок до 31 март и при липса на задължения към хазната можем да се възползваме от отстъпка от данъка за довнасяне до 500 лв. Поради струпване на почивни дни в края на април крайният срок за подаване на документи от физически лица е 5 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай