Попариха шофьорите. Горивата скачат заради слама и водорасли

Нов удар по джоба

Попариха шофьорите. Горивата скачат заради слама и водорасли | StandartNews.com

Нов удар по джоба на шофьорите. Горивата поскъпват заради нови биодабавки от слама, кочани и водорасли. Изискването е на Европа, съобщи „Труд”.

При зареждането на автомобила с всеки литър бензин или дизел ще сипваме и биогорива от суровини като слама, кочани от царевица или водорасли. Изискването на Европейската комисия ще бъде въведено и в България, и ще доведе до поскъпване на горивата с няколко стотинки.

В парламента вече е внесен проект на Министерски съвет за промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. И в момента има изискване към бензина и дизела да има биодобавки - при дизела биокомпонентата трябва да е поне 6%, а при бензина - 9 на сто. Но промените предвиждат от 1 септември 2024 г. поне 2% от дизела да са биогориво от ново поколение от суровини тип “А”. А от 1 март 2025 г. поне 1% от бензина трябва да е биогориво от ново поколение от суровини тип “А”.

Биогоривата от ново поколение от суровини тип “А” може да са произведени например от водорасли, отглеждани на сушата, слама, животински тор, гроздови джибри и винена утайка, орехови черупки, шушулки, кочани, биомаса в производствени отпадъци, които не може да бъдат използвани в производството на храни. Биогоривата от отработено олио се считат за горива от суровини тип “Б”. Те ще продължат да бъдат добавяни към бензина и дизела, но с промените се въвежда изискването и за използване на горива от суровини тип “А”.

Изискванията за биогоривата са изцяло европейски, коментира, Светослав Бенчев, главен юрист на Българска петролна и газова асоциация. Предложените промени в Закона за енергията от възобновяеми източници са направени, за да изпълним директива на ЕС, която е приета преди няколко години. Тази директива в момента вече се преработва, допълни той.

Напълно възможно да се ограничи още производството на биогорива от старо поколение, което означава повече биогорива от ново поколение и съответно по-високи цени, каза Светослав Бенчев. Целта на промените е при производството на биогорива да не бъдат използвани суровини, които може да се ползват в хранителната индустрия.

Не е ясно къде ще бъдат произвеждани биогоривата от ново поколение, които ще трябва да бъдат добавяни към бензина и дизела. В България производител на биоетанол от суровини от тип “А”, който ще трябва да бъде добавян към бензина, няма със сигурност, обясни Светослав Бенчев. За новия биодизел в България има една експериментална инсталация, която до тогава би трябвало да е готова, но дали ще бъде не мога да кажа, допълни той.

Но производството със сигурност е много по-скъпо отколкото на нормалните биогорива, заяви Светослав Бенчев. Традиционни биогорива се правят например от рапица. Сега за гориво от ново поколение се приема и произведеното от отработено олио. За тези горива има суровина. Докато за горивата от суровини тип “А”, каквито изисквания ще бъдат въведени, суровината липсва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай