По-ниски данъци за новите коли

Разработват промени, с които да стимулират обновяването на автомобилния парк

По-ниски данъци за новите коли | StandartNews.com

София. Възможност за въвеждане на по-ниски данъци за нови автомобили и такива с високи екологични характеристики, обмисля правителството. Това става ясно от проекта на тригодишния План за действие за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020, който е публикуван за обществено обсъждане. В документа е посочено, че в периода 2014-2015 г. ще се проучи възможността за въвеждане на преференции относно годишния данък както за нови коли, така и за екоавтомобили.

 

Освен това се предвижда и въвеждане на по-ниски такси за регистрация на нови превозни средства и електроавтомобили. Евентуалното въвеждане на облекченията ще стане чрез промени в Закона за движение на пътищата. Първа крачка в тази посока беше направена от началото на 2014 г. като отстъпката от данъка за коли с двигател до 74 kw вече се определя от екостандарта им.

 

В следващата тригодишна програма за развитие се предвижда "разработване на нормативни документи за данъчна и таксова политика, насочени към стимулиране обновяването на автомобилния парк". Но в документа е отбелязано, че извършването на такива промени носи рискове от негативни икономически и социални ефекти, "които следва да се отчетат много внимателно". Явно става въпрос за стария автопарк в страната. През 2013 г. в България са продадени само 19 352 нови автомобила.

 

Вдигат акциза за цигарите от 2015 г.

 

Цигарите ще поскъпнат през следващата и по-следващата година. Това става ясно от проекта на тригодишния План за действие за изпълнението на програмата България 2020. Там е записано, че акцизът за цигарите ще бъде повишен последователно от 2015 и 2016 г. Така от настоящите 148 лева на 1000 къса през следващата година той ще стане 155 лв./1000 къса, а от 2016 г. - 162 лева /1000 къса. До началото на 2018 г. страната ни трябва да достигне ниво на акциза от 90 евро на 1000 къса, което е минималното за страните от ЕС. Това задължение произлиза от членството на България в Общността. Макар да не е официално записано, това означава, че ще има още едно поскъпване от 2017 или 2018 г. Така реално от 2018 година цигарите у нас ще се продават с около 1 лев по-скъпо спрямо настоящите цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай