Лудост на пазара на имоти?Разкритие на експерти

Как инфлацията дърпа напред цените на пазара

Лудост на  пазара на имоти?Разкритие на експерти | StandartNews.com

Над 260 е броят на луксозните апартаменти, които се продават в София, сочат данните брокери.

Още толкова е броят на къщите и вилите, които могат да закупени над тази сума на територията на столицата. И в двата сегмента се наблюдава ръст в предлагането на имотите на цени над 1 млн. EUR. Основната причина е инфлацията. Не малка част от имотите са ново строителство, а цените на строителните материали през последната година претърпя драстично увеличение. Поради това вече по-често виждаме и оферти за луксозни имоти на стойност на 1 млн. EUR.

Важно е да се отбележи, че през последните 3 години се наблюдава спад в процента на сделките с отстъпка, което също е причина в последните месеци да наблюдаваме сключването на сделки на имоти над 1 млн. EUR. Така например, през 2020 г. при преговорите между продавачи и купувачи се е стигало до отстъпка от офертната цена от 10% при апартаментите и 12% при къщите. Този процент се е понижил през миналата година, съответно до -6% и -7%.

През текущата година продавачите на апартаменти почти достигнаха пазарната стойност, поради което отстъпката от офертната стойност е едва 2%. При къщите, обаче не е така. Там продавачите смъкват от офертната стойност 8%. Това до голяма степен се дължи на факта, че след пандемията се наблюдава ръст в търсенето на извънградски имоти. Това е сред основните фактори продавачите да решат да поискат повече от пазарната стойност на имота.

Що се отнася до темпа на поскъпване на луксозните имоти, то той е 23%. Приспадайки обаче инфлацията, която е малко над 17%, то реално увеличението е около 6%, колкото е и при жилищата в средния ценови сегмент. От тази гл.т. не може да се говори за ценови сътресения на пазара на луксозни имоти. 

От тази гл.т. не може да се говори за ценови сътресения на пазара на луксозни имоти. „Традиционно луксозният сегмент се повлиява най-слабо от икономическите промени, така че можем спокойно да кажем, че в него криза няма, коментираха брокери..

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай