По-лесно счетоводство при оборот до 75 млн.

По-лесно счетоводство при оборот до 75 млн. | StandartNews.com

По-лесни счетоводни правила ще има за фирмите с годишен оборот под 75 млн. лв. Това гласи нов закон за счетоводството, който одобри Министерски съвет. Счетоводните изисквания за фирмите ще се определят от размера на техните активи, оборот и персонал - т.е. от големината им, каквито са изискванията на директивите на ЕС. Като за малките и средни фирми има редица облекчения.

Предприятията се разделят на четири групи - микро, малки, средни и големи. Като големи са тези, които надвишават два от праговете - 38 млн. лв. активи, оборот от 75 млн. лв. и персонал от 250 души. В проекта се предлага само големите фирми и предприятията от обществен интерес да прилагат международните счетоводни стандарти, а всички останали - националните. Малките и средните фирми ще прилагат международните счетоводни стандарти само по желание. Това ще доведе до значително намаляване на разходите им за счетоводни услуги и консултации.

Със закона ще отпадне задължението за превод на български на всички счетоводни документи, които постъпват в предприятието на чужд език. Въвежда се и забрана за съставяне и отчитане на счетоводни документи за сделки, които изкривяват и изопачават действителното финансово състояние на предприятието, както и осчетоводяването на фиктивни сделки, които прикриват други операции като подкупването на длъжностни лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай