По-високи лихви са възможни само за рискови клиенти

Пандемията ускори дигитализацията на банковите услуги

По-високи лихви са възможни само за рискови клиенти | StandartNews.com
  • Не сме променяли изискванията си, не сме спирали кредитирането и в най-несигурните месеци, казва Десислава Симеонова, изпълнителен директор Корпоративно банкиране и МСП в ОББ в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
  • Бизнеси без достатъчно буфери и с висока задлъжнялост ще изпитат сериозни сътресения
  • Пандемията ускори дигитализацията на банковите услуги
  • Компаниите изпитват недостиг на качествени кадри, така че има възможности за работа
  • Отчитаме ръст в кредитния портфейл както за граждани, така и за фирми

- Госпожо Симеонова, какво промени пандемията в работата на банките?
- Пандемията провери готовността на банките да реорганизират дейността си буквално за броени дни. На подобно изпитание бяха подложени и голяма част от бизнесите на нашите клиенти. В рамките на по-малко от седмица ОББ успя да преподреди процесите си, да раздели екипите си на групи, които да осъществяват само дигитален контакт помежду си, както и да осигури условия за дистанционна работа на звената, които не са директно ангажирани с обслужване на клиенти. Издържахме успешно този стрес тест. В някои отношения се оказахме дори по-ефективни, защото преходът от една виртуална среща в друга отнема секунди. Въпреки че дигитализацията е основен приоритет за ОББ и за КБС Груп през последните няколко години, пандемията по безкомпромисен начин ни доказа, че наистина "утре започва от днес" и клиентите ни трябва да могат да заявяват и получават продуктите и услугите ни онлайн, тук и сега, без административни и бюрократични пречки.
- Увеличават ли се хората, които ползват дигиталните банкови услуги?
- Определено. Това до известна степен беше позитивния ефект от пандемията. Само няколко месеца преди началото й, на банковите служители се налагаше да аргументират предимствата на онлайн и мобилното си приложение, трябваше да преодоляват възраженията и недоверието на част от клиентите. Изведнъж се оказахме в ситуация, в която очакванията към тези канали са изключително високи и трябва да вложим допълнителен капацитет, за да подобрим и надградим функционалностите им в кратки срокове. Ръстът на клиентите физически лица на ОББ, които ползват дигитални канали, от началото на годината е 28%, а при компаниите е 6-7%, доколкото по принцип те са по-дигитализирани заради големия брой транзакции, които осъществяват
- Има ли ръст на кредитите - ипотечни, потребителски, за бизнеса?
- Да, ръст има. Поведението на физическите лица и бизнес клиентите в пандемичната обстановка беше доста различно. От началото на пандемията отбелязваме много съществен ръст в кредитите за физически лица. Бизнес клиентите предпочетоха да намалят темпото и да задържат някои от планираните инвестиции заради несигурността около COVID кризата. Поради свитото потребление по време на ограничителните мерки, съществено се намали използването на оборотни средства от фирмите. Пролича си кои компании имат буфери за посрещане на критични ситуации. Но като цяло това беше краткотрайна тенденция, която през третото тримесечие на 2020 г. се промени и отчитаме съществен ръст в кредитния портфейл както за физически, така и за юридически лица.
- Има ли увеличени изисквания към тези, които желаят да изтеглят кредит?
- Не сме променяли изискванията си, не сме въвеждали допълнителни ограничения, не сме спирали кредитирането и в най-несигурните месеци с рестриктивни мерки, защото истинската банка-партньор се разпознава в трудни времена. Определили сме дейностите, в които ефектът от кризата се очаква да бъде по-голям и дълготраен и се отнасяме с повишена загриженост към заетите в тези сектори.
- Депозитите се увеличават - защо?
- Хората заделят "бели пари за черни дни", когато обстановката им изглежда несигурна. Това е традиционна наша черта. А и винаги има как да се свие допълнително потреблението и да се намалят разходите - по-малко дрехи, никакви пътувания и развлечения, всичко това обуславя повече спестявания.
- Има ли увеличение на банковите такси и защо?
- Увеличението на банковите такси е само въз основа на себестойността на услугите, които предоставяме. Логично е всички хартиени и кешови операции, осъществявани в банковите офиси, да са значително по-скъпи от дигиталните им аналози, защото и разходите на банките за тях се увеличават. Но пък и точно затова клиентите имат алтернатива - онлайн и мобилни банкови приложения.
- Очаквате ли промяна на лихвите заради лошото състояние на икономиката?
- Различни са компонентите, които влияят на лихвените нива по кредитите, като например цената на привлечения ресурс, регулаторните такси и минималните задължителни резерви, размера на необслужваните кредити и др. Има и един допълнителен много важен компонент - риск на контрагента, вероятността кредитът да не може да бъде върнат от обичайната му дейност или доходи. Като цяло увеличение може да се наблюдава за определени категории клиенти с оглед на отчетено влошаване на рисковия им профил. Но конкуренцията е най-сигурната бариера пред необосновано увеличение на лихвените проценти и затова не мисля, че клиентите имат основание за притеснение.
- Имате ли опасения, че лошите заеми ще се увеличат заради загубата на доходи?
- Със сигурност ще има увеличение в размера на лошите кредити. Затова и нашата група, подхождайки разумно и консервативно, още през април провизира определен процент от портфейла. Някои засегнати бизнеси ще изпитат сериозни сътресения - тези, които не са заделили достатъчно буфери за преминаване през кризата, които нямат ясна стратегия за реорганизация на дейността си, които са с висока степен на задлъжнялост. Някои от тях няма да оцелеят и това е закономерен резултат от всяка криза. Техните служители без достатъчно добра квалификация и готовност за промяна също ще изпитат затруднения. Но като цяло съм оптимист за клиентите ни физически лица, тъй като при срещите си с различни компании основният проблем, който ни споделят, е недостигът на качествени и мотивирани кадри. Със сигурност има възможности за трудова заетост за всички, които имат желание за работа.
- Печалбата на банковата система намалява на годишна база - защо и какви мерки се взимат в тази посока?
- Печалбата действително намалява и това се дължи както на силно конкурентната среда, така и на високата ликвидност на банките. Ние като силно регулирани субекти се стремим да привлечем клиенти, които отговарят на изискванията за добър рисков профил и кредитоспособност. Другите банки имат същите цели. Така че се конкурираме за определена категория клиенти и това води до предлагането на все по-атрактивни условия за тях. Стремежът ни е да се отличим от останалите с качеството на услугата, която предлагаме, с екипа от хора, на които разчитаме, с бързина и адекватност на реакцията. Когато маржовете на печалба намаляват, единствените начини за противодействие са ръст на обемите и намаляване на разходите. В тази посока са и мерките, които предприемаме - увеличаваме клиентския си и продуктов портфейл като паралелно с това оптимизираме и процесите си.
- Какви са прогнозите Ви за възстановяване на икономиката?
- Икономиката на България се сви с -5,2% на годишна база през третото тримесечие на 2020 г. Нашите прогнози са за възстановяване през 2021 г., макар по-забавено от очакваното. Ние като група сме разработили три сценария за растежа на икономиката. По основния сценарий прогнозираме 3% растеж през 2021 г., нарастване на БВП с 4% през 2022 г. и 3% ръст за 2023 г. Очакваме повече инвестиции в здравеопазването, образованието и инфраструктурата, насърчавайки преминаването към по-екологична и дигитализирана икономика.
- Ясно е кои са най-закъсалите сектори на икономиката, но в кои виждате възход?
- На първо място е ИТ секторът, за който работата дистанционно, при домашен офис, не предизвиква сътресения. Услугите на тези специалисти и компании винаги са били много търсени, но в настоящата ситуация са безценни. Фармацевтичната промишленост и търговия, хранително-вкусовата индустрия, която не е толкова зависима от заведения, хотели и туризъм, производството на медицински и санитарни материали, предпазни облекла и дезинфектанти са също сред тези, които бележат ръстове в извънредната обстановка. Строителните хипермаркети и стоките за бита привличат трайно вниманието на потребителите, които заместиха пътуванията с дългосрочен престой в домашната среда и се стремят към подобрението й. Дори производството и продажбата на луксозни стоки за домашно развлечение и релакс са във възход. Не са малко секторите и отраслите, които се справят повече от добре и ни дават поводи за бизнес оптимизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай