Сряда,

По колко ще вървят чадърите и шезлонгите това лято

От: Рачо Рачев -
A
A
A

На 25 май изтича срокът, в който концесионерите и наемателите трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните принадлежности за предстоящия летен сезон. Те трябва да са не по-високи от 50% от цените за сезона миналата година или от максималните по съответния договор.

Предвидена е и санкция в размер на 50 хил. лв. за тези фирми, които не изпълняват задълженията си. При повторно нарушение глобата ще е двойна - в размер на 100 хил. лв.

Концесионерите на варненските плажове потвърдиха, че ще бъдат готови за началото на сезона 1 юни. Предложенията на наемателите на плажовете са основно за 50% по-ниски цени на плажните принадлежности в сравнение с миналогодишните. Според тях обаче е трябвало да има по-гъвкава политика по отношение на мерките за насърчаване на вътрешния туризъм, предаде БНТ.

Като пример концесионерите посочиха, че ако намалят цените на плажните принадлежности на 100%, би било нормално да не плащат наем за целия сезон. Ако облекченията са за 50%, то и наемът да е наполовина. А при сегашното положение концесионерите се чувстват притиснати и ощетени.

Сезонът ще започне, а на тях ще има трябват средства, за да покриват задължения към НАП и НОИ, ако не го направят в срок, ще им бъде начислена 10% лихва. Факт е, че концесионерите на варненските плажове са готови с предложенията си за намаляване на цената на плажните принадлежности, но отказват да застанат пред камера, докато не бъдат приети всички мерки за сезона.

В същото време предложението на Министерството на туризма за по-малко и редуцирани спасителни постове по морето, породи безпокойство за здравето и живота на хората, от страна на Организацията на Българския червен кръст във Варна. Според специалистите системата на водната спасяване е задължително на един пост да дежурят по двама спасители.

Техниките за водно спасяване са много специфични и това е причината още по време на обучението, спасителите да са в екип по двама. Оставянето на един спасител на пост не достатъчно, за да се гарантира сигурността на почиващите край морето.

"Една от спасителните техники при мъртво вълнение големи вълни е спасителна техника с въже. Спасителят влиза, за да окаже помощ на давещия се, като е вързан с въже, а този, който остава на брега, трябва да го изтегли. Има си и организация от старшите спасители, идват от съседните постове по един спасител. Ако спасителите на постовете са само по един, кой би изтеглил спасителя с потенциалният давещ се. Ако дойдат спасители от съседните постове, то тяхната зона остава неохраняема и ето по-голям риск и невъзможност да се окаже подкрепа на хора в нужда", заяви пред БНТ Милена Сиракова - директор на БЧК-Варна.

И тъй като спасителят носи наказателна отговорност при инцидент, промяната на тази близо 50- годишна система за водно спасяване би трябвало да се направи след задълбочен анализ и оценка на риска, е мнението на експертите. Становище на Българският червен кръст вече е входирано в Министерството на туризма.

Очаква се решение. А от седмица провеждането на курсове за нови спасители към БЧК-Варна отново е възобновено. Над 200 души са със заверени талони за работа за област Варна. Добрата новина е, че ще има достатъчно спасители, които да обезпечат плажовете.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички