По колко ще вървят чадърите и шезлонгите това лято

Цените трябва да са не по-високи от 50% от цените за сезона миналата година

По колко ще вървят чадърите и шезлонгите това лято | StandartNews.com

На 25 май изтича срокът, в който концесионерите и наемателите трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните принадлежности за предстоящия летен сезон. Те трябва да са не по-високи от 50% от цените за сезона миналата година или от максималните по съответния договор.

Предвидена е и санкция в размер на 50 хил. лв. за тези фирми, които не изпълняват задълженията си. При повторно нарушение глобата ще е двойна - в размер на 100 хил. лв.

Концесионерите на варненските плажове потвърдиха, че ще бъдат готови за началото на сезона 1 юни. Предложенията на наемателите на плажовете са основно за 50% по-ниски цени на плажните принадлежности в сравнение с миналогодишните. Според тях обаче е трябвало да има по-гъвкава политика по отношение на мерките за насърчаване на вътрешния туризъм, предаде БНТ.

Като пример концесионерите посочиха, че ако намалят цените на плажните принадлежности на 100%, би било нормално да не плащат наем за целия сезон. Ако облекченията са за 50%, то и наемът да е наполовина. А при сегашното положение концесионерите се чувстват притиснати и ощетени.

Сезонът ще започне, а на тях ще има трябват средства, за да покриват задължения към НАП и НОИ, ако не го направят в срок, ще им бъде начислена 10% лихва. Факт е, че концесионерите на варненските плажове са готови с предложенията си за намаляване на цената на плажните принадлежности, но отказват да застанат пред камера, докато не бъдат приети всички мерки за сезона.

В същото време предложението на Министерството на туризма за по-малко и редуцирани спасителни постове по морето, породи безпокойство за здравето и живота на хората, от страна на Организацията на Българския червен кръст във Варна. Според специалистите системата на водната спасяване е задължително на един пост да дежурят по двама спасители.

Техниките за водно спасяване са много специфични и това е причината още по време на обучението, спасителите да са в екип по двама. Оставянето на един спасител на пост не достатъчно, за да се гарантира сигурността на почиващите край морето.

"Една от спасителните техники при мъртво вълнение големи вълни е спасителна техника с въже. Спасителят влиза, за да окаже помощ на давещия се, като е вързан с въже, а този, който остава на брега, трябва да го изтегли. Има си и организация от старшите спасители, идват от съседните постове по един спасител. Ако спасителите на постовете са само по един, кой би изтеглил спасителя с потенциалният давещ се. Ако дойдат спасители от съседните постове, то тяхната зона остава неохраняема и ето по-голям риск и невъзможност да се окаже подкрепа на хора в нужда", заяви пред БНТ Милена Сиракова - директор на БЧК-Варна.

И тъй като спасителят носи наказателна отговорност при инцидент, промяната на тази близо 50- годишна система за водно спасяване би трябвало да се направи след задълбочен анализ и оценка на риска, е мнението на експертите. Становище на Българският червен кръст вече е входирано в Министерството на туризма.

Очаква се решение. А от седмица провеждането на курсове за нови спасители към БЧК-Варна отново е възобновено. Над 200 души са със заверени талони за работа за област Варна. Добрата новина е, че ще има достатъчно спасители, които да обезпечат плажовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай