Плевнелиев на официална визита в Братислава през ноември

90 000 туристи идват от Словакия всяка година

Плевнелиев на официална визита в Братислава през ноември | StandartNews.com

Варна. Подготвя се официалната визита на президента на РБ Росен Плевнелиев в Братислава през ноември.Тогава ще има бизнесфорум на предприемачи от България и Словакия, на който ще се разисква и развитието на туризма между двете страни. Това съобщи във Варна посланикът на Република Словакия Н.Пр.Мариян Якубоци.

Той се срещна с кмета на морската столица Иван Портних и откри в общината изложба по случай 1150-тата годишнина от Великоморавската мисия на братята Кирил и Методий. Интересът на бизнесът от Словакия за инвестиции в България не е много голям, той е предимно в хартиена промишленост и производството на фотоволтаичната енергия ,каза дипломатът. Според него причината за това е кризата, при която инвеститорите избират по-близки страни. Стокообменът между двете държави е бил 450 млн.евро през 2011 година, но през следваща бележи голям спад и същата тенденция се наблюдава и през миналата година. По отношение на възможностите за привличане на пари от еврофондовете трябва да се комуникира на ниво общински управи и кметове, които най-добре знаят приоритетите в инфраструктурата и за проектите,посочи посланикът.

90 000 словаци посещават годишно за туризъм България, но те идват предимно по Южното Черноморие. Българските туроператори трябва по–активно да рекламират Северното Черноморие, Варна и региона, смята Мариян Якубоци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай