Пласираха държавен дълг за 400 млн. евро

Пласираха държавен дълг за 400 млн. евро | StandartNews.com

Министерството на финансите пласира успешно емисия едногодишни сконтови Държавни ценни книжа с номинал 400 млн. евро и с падеж на 3 декември 2015 г. Постигнатата средна годишна доходност на одобрените поръчки на проведения в понеделник аукцион е 0,84%, а спредът спрямо бенчмарковите федерални германски облигации е 0,92%.

Издадените книжа са краткосрочни и по тях не се изплаща лихвен купон. Доходността за инвеститорите се формира на база отстъпката от номинала при придобиването им. Средната цена, по която участниците закупиха книжата, е 99,16 за 100 евро номинал. Обемът на постъпилите поръчки беше близо 1,23 млрд. евро, което е над 3 пъти повече от предложеното количество ДЦК. За днес е планиран още един търг, на който също ще бъдат предложени ДЦК за 400 млн. евро, но със срок от 9 месеца.

За 8 декември пък е планиран последният аукцион за тази година за пласиране на ДЦК. Тогава ще бъде преотворена емисия облигации със срок 10 години и 6 месеца, с падеж на 15 юли 2024 г., като ще бъдат предложени книжа за 55 млн. лв. Така общо през декември ще бъдат пласирани ДЦК на вътрешния пазар в размер на 1,619 млрд. лв. Освен тях в хазната ще постъпят и 1,3 млрд. евро, взети назаем от четири банки - Citigroup, HSBC и българските поделения на банките Societe General и Unicredit. Новият дълг е за да се покрие бюджетният дефицит, да се даде заем на фонда за гарантиране на влоговете за изплащане на депозитите в КТБ и за да се гарантира ликвидността на банковата система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай