Плащат пенсиите с пари от Сребърния фонд

Това става ясно от данните на Министерство на финансите

Плащат пенсиите с пари от Сребърния фонд | StandartNews.com

Пари от Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, са били прехвърлени към фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване.

Това става ясно от данните на Министерство на финансите. Това е станало на основание на разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, като прехвърлената сума е 113,7 млн. лв.

Към края на миналата година общият паричен ресурс в Сребърния фонд стига 3,904 млрд. лева. От тях 3,893 млрд. лева са депозирани в отделна сметка в БНБ, показват още данните.

Само през декември миналата година във фонда са постъпили 10,7 млн. лв. Натрупаните лихви върху средствата във него през последния месец са в размер на 108,86 млн. лв.

В същото време разходите за пенсии вече стигат 14,071 млрд. лв. Те нарастват  с 2,988 млрд. лв. или с 27% спрямо същия период на предходната година.

Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., но за 15 години парите в него дари не са се удвоили. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мария
преди 3 месеца

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Откажи