Плащаш 20% от борча и си запазваш вещите

Плащаш 20% от борча и си запазваш вещите | StandartNews.com

Съдебният изпълнител ще спира разпродажбата на имущество на длъжника, ако до деня на търга той плати поне 20% от борча си и се задължи да внася по още 10% всеки месец. Това гласят промени в ГПК, подготвени от Министерството на правосъдието. Сега длъжникът трябва да плати поне 30%, за да спре търга. Предлагат се и още няколко промени, които да защитят правата на длъжниците. Например началната цена, от която започва наддаването за вещи на длъжници, трябва да е поне 85% от реалната им цена.

В момента търговете може да започнат от 75% от стойността на вещите. Ако на първия търг няма кандидати, ще се провежда, втори като началната цена ще бъде 90% от тази на първия. Така ще се гарантира, че длъжниците ще получат по-висока цена за имуществото си. Освен това за вещи на стойност над 5 хил. лв., както и за автомобили, задължително ще се назначава вещо лице, което да ги оцени. За вещи на по-ниска стойност назначаването на вещо лице ще зависи от волята на страните по изпълнителното дело, предвиждат промените.

Предлага се и всяка от страните да може да оспори цената на вещта и да поиска нова оценка от вещо лице. Наред с това на длъжниците ще се даде право да обжалват повече действия на съдебния изпълнител, като например: отказа да спре, прекрати или приключи принудителното изпълнение, както отказа да извърши нова оценка на вещта. Целта на промените е да се постигне максимална цена при продажба на вещите на длъжника. С тази цел ще се удължи от една на две седмици и срокът, в който купувачът трябва да плати предложената от него цена на търга. Така той ще има време дори да вземе кредит от банка. В резултат повече лица ще намерят финансиране за участие в търговете, което ще доведе до покачване на продажните цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай