Плащането с телефон стана хит на сезона

Услугата има доста предимства

Плащането с телефон стана хит на сезона | StandartNews.com

Според скорошни проучвания, безконтактното плащане с телефон се предпочита заради бързината, удобството, сигурността, липсата на такси за услугата и пълната липса на физически контакт.

При плащанията в брой, или дори с карта последното няма как да бъде избегнато, което е съществен фактор в условията на коронавирус ситуацията.

NFC е абревиатура на near-field communication - комуникация в близко поле или казано по друг начин близка безконтактна комуникация. Технологията дава възможност на смартфоните, таблетите и другите устройства, оборудвани с нея, да обменят данни по между си.

NFC е много подобна на технологията за радиочестотна идентификация, но тя ограничава обмена на данни в периметър от около 4 сантиметра, поради което трябва да приближите смартфона си до POS терминала.

Малкият периметър, в който действа, е едно от основните предимства на NFC по отношение на сигурността и една от причините, поради които се смята за надеждна алтернатива на използването на кредитните карти.

NFC не изисква каквито и да е било ръчни настройки или чакане устройствата "да се открият" едно друго за осъществяване на обмена на данни.

 Повечето мобилни устройства от по-висок клас, базирани на IOS и Android имат тази функционалност. Добрата новина е, че все повече смартфони в бюджетния сегмент разполагат с NFC, което прави функцията достъпна до масовия потребител.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай