"Пионер" - 20 години лидер на пазарa за хибридни семена

"Пионер" - 20 години лидер на пазарa за хибридни семена | StandartNews.com

Тъй ка­то се­зо­нът за се­ит­ба на про­лет­ни­ци­те наб­ли­жа­ва, вес­т­ник "Стан­дарт" по­ка­ни на раз­го­вор пред­с­та­ви­тел на "Пи­о­нер" - ед­на от най-сил­ни­те мар­ки в Бъл­га­рия за се­ме­на ца­ре­ви­ца и слън­чог­лед. Г-н Иван Кос­та­ди­нов е про­дук­тов ме­ни­джър на ком­па­ни­я­та за Бъл­га­рия, от 14 го­ди­ни е на та­зи по­зи­ция, и мо­же да бъ­де по­ле­зен с на­со­ки и мне­ние на бъл­гар­с­ки­те фер­ме­ри и сел­с­кос­то­пан­с­ки про­из­во­ди­те­ли.

Нас­ко­ро "Пи­о­нер" по­лу­чи Го­ля­ма­та наг­ра­да на Доб­рич­ки па­на­ир за 20-го­диш­но­то ли­дер­с­ко при­със­т­вие на бъл­гар­с­кия па­зар. Как съ­у­мях­те през го­ди­ни­те да бъ­де­те неп­ре­къс­на­то най-доб­ри­те при жес­то­ка­та кон­ку­рен­ция в зе­ме­дел­с­кия бранш?

Бъл­гар­с­ки­ят фер­мер труд­но се ре­ша­ва на про­ме­ни от­нос­но сор­то­ва­та струк­ту­ра на от­г­леж­да­ни­те кул­ту­ри. Ние за­поч­нах­ме с из­веж­да­не на го­лям брой де­мон­с­т­ра­тив­ни и срав­ни­тел­ни опи­ти (с кон­ку­рен­т­ни хиб­ри­ди), за да по­ка­жем пре­дим­с­т­во­то на хиб­ри­ди­те на "Пи­о­нер" от глед­на точ­ка на до­бив и из­пус­ка­не на вла­га след дос­ти­га­не на фи­зи­о­ло­гич­на зря­лост. Всич­ки опи­ти се пра­вят при ус­ло­ви­я­та на аг­ро­тех­ни­ка на кон­к­рет­ния фер­мер. По­ле­та­та са от­во­ре­ни за по­се­ще­ние през це­лия ве­ге­та­ци­о­нен пе­ри­од, хиб­ри­ди­те са обоз­на­че­ни с име­на и все­ки фер­мер, кой­то се ин­те­ре­су­ва от по­ве­де­ни­е­то им при кон­к­рет­ни кли­ма­тич­ни ус­ло­вия, мо­же да по­се­ти най-близ­ко­то де­мо­по­ле и да нап­ра­ви срав­не­ние. Та­ка с го­ди­ни­те се из­г­ра­ди сил­но до­ве­рие от стра­на на фер­ме­ри­те към "Пи­о­нер" и ре­зул­та­ти­те не за­къс­ня­ха и са на­ли­це - има­ме най-го­лям па­за­рен дял при ца­ре­вич­ни и слън­чог­ле­до­ви хиб­рид­ни се­ме­на. При то­ва то­зи про­цес е пос­то­я­нен и ус­той­чив. Ка­та­ло­гът ни с ре­зул­та­ти от де­мо­о­пи­ти е по­ве­че от 60 стра­ни­ци, с ло­ка­ции, раз­по­ло­же­ни във всич­ки ра­йо­ни на Бъл­га­рия, къ­де­то се от­г­леж­да съ­от­вет­на­та кул­ту­ра.

"Пи­о­нер" е ед­на от ком­па­ни­и­те, ко­и­то имат мно­го до­бър имидж в све­то­вен ма­щаб. Пър­ви­ят ца­ре­ви­чен хиб­рид в све­та е съз­да­ден от ос­но­ва­те­ля на "Пи­о­нер", а фир­ма­та ра­бо­ти още през да­леч­на­та 1926 го­ди­на. Как та­ка­ва мул­ти­на­ци­о­нал­на ком­па­ния съ­у­мя­ва да за­па­зи ими­джа си, кой­то мо­же да слу­жи за при­мер на мно­го ком­па­нии?

При­дър­жа­ме се към пра­ви­ла­та, съз­да­де­ни от ос­но­ва­те­ля на "Пи­о­нер" гос­по­дин Хен­ри А.Уо­лас, бивш ви­цеп­ре­зи­дент на Ща­ти­те и сек­ре­тар на зе­ме­де­ли­е­то. А те­зи прин­ци­пи са прос­то "же­лез­ни" и из­пи­та­ни във вре­ме­то. И прин­ци­пи­те ни на ра­бо­та са:

- Стре­мим се да пред­ло­жим най-доб­ри­те про­дук­ти на па­за­ра. И го пра­вим.

- От­на­ся­ме се чес­т­но и спра­вед­ли­во към на­ши­те кли­ен­ти, се­меп­ро­из­во­ди­те­ли, слу­жи­те­ли, биз­нес пар­т­ньо­ри и ак­ци­о­не­ри. Всич­ки те­зи хо­ра на­ис­ти­на са на­ши пар­т­ньо­ри, а не за­ви­си­ми от нас хо­ра.

- Рек­ла­ми­ра­ме и про­да­ва­ме на­ши­те про­дук­ти, без да заб­луж­да­ва­ме кли­ен­ти­те. И тук тър­сим чес­т­ност, за­що­то бу­ме­ран­гът на лъ­жа­та ра­но или къс­но ви­на­ги се връ­ща вър­ху тво­я­та гла­ва.

- Да­ва­ме съ­ве­ти и оказ­ва­ме по­мощ на на­ши­те кли­ен­ти за по­лу­ча­ва­не на мак­си­мал­на пе­чал­ба от на­ши­те хиб­ри­ди. Ис­ка­ме те да пе­че­лят по­ве­че и по­ве­че от на­ши­те про­дук­ти и ус­пя­ва­ме съв­мес­т­но.

"Пи­о­нер" вла­га ма­щаб­ни ин­вес­ти­ции в на­уч­но­из­с­ле­до­ва­тел­с­ка дей­ност. В как­ви про­ек­ти са на­со­че­ни уси­ли­я­та на ком­па­ни­я­та?

Из­г­ра­де­ни са 125 стан­ции за се­лек­ция, къ­де­то ра­бо­тят над 5000 се­лек­ци­о­не­ри.

При ца­ре­ви­ца­та ра­бо­тим вър­ху:

- Fast corn. То­ва е бър­зо прос­ле­дя­ва­не за унас­ле­дя­ва­не на по­лез­ни ха­рак­те­рис­ти­ки.

- AYT- тех­но­ло­гия за ус­ко­ре­на се­лек­ция. Се­га нов хиб­рид се пус­ка на па­за­ра след 6-8-го­ди­шен про­цес на се­лек­ция, а пре­ди то­ва от­не­ма­ше сред­но 12-15 го­ди­ни ра­бо­та за не­го­во­то по­лу­ча­ва­не.

- Мо­ле­ку­ляр­ни мар­ке­ри. На площ от 4 квад­рат­ни мет­ра мо­гат да се тес­т­ват 90000 ро­ди­тел­с­ки ли­нии и хиб­ри­ди за раз­лич­ни ка­чес­т­ве­ни по­ка­за­те­ли.

- По­ви­ше­на су­хо­ус­той­чи­вост. Су­ша­та и все по-ви­со­ка­та це­на за на­по­я­ва­не е ли­ми­ти­ращ фак­тор при от­г­леж­да­не на ца­ре­ви­ца­та. Ви­со­ка­та су­хо­ус­той­чи­вост при хиб­ри­ди­те на "Пи­о­нер" поз­во­ля­ва ре­а­ли­за­ция на ге­не­тич­ния по­тен­ци­ал за до­бив и при на­ру­шен во­ден ба­ланс.

- Ефек­тив­но из­пол­з­ва­не на на­лич­ния азот в поч­ва­та. Ви­со­ки­те нор­ми на ми­не­рал­но то­ре­не не­ви­на­ги се ус­во­я­ват пъл­но­цен­но от пред­ход­на­та кул­ту­ра. При за­су­ша­ва­не ед­на част от азо­та ос­та­ва не­ус­во­е­на. Ра­бо­ти се вър­ху се­лек­ция на ца­ре­вич­ни хиб­ри­ди, ко­и­то за­паз­ват ви­со­кия си по­тен­ци­ал за до­бив и при по-мал­ко азот­но то­ре­не. Те мо­гат да из­пол­з­ват по-доб­ре ос­та­тъч­ни ко­ли­чес­т­ва азот от пред­шес­т­ва­ща­та кул­ту­ра.

- По­ви­ша­ва­не то­ле­ран­т­ност към ико­но­ми­чес­ки важ­ни бо­лес­ти - фу­за­ри­ум, ас­пер­ги­лус, се­ве­рен лис­тен при­гор, цвет­на глав­ня. Всич­ко то­ва во­ди до га­ран­ция за здра­ви рас­те­ния и ви­со­ко ка­чес­т­во на зър­но­то без ми­ко­ток­си­ни.

- Ус­той­чи­вост на ко­ре­но­во и стъб­ле­но по­ля­га­не. С по­мощ­та на "Бо­ре­ас" ма­ши­на за съз­да­ва­не на вя­тър със ско­рост от 160 км/ч се тес­т­ват всич­ки хиб­ри­ди, пре­ди пус­ка­не­то им на па­за­ра.

- Хиб­ри­ди с ви­сок и ста­би­лен до­бив при оп­ти­мал­ни и стре­со­ви ус­ло­вия - Optimum® AQUAmax® продуктова линия при царевицата.

- По-ви­сок до­бив. То­ва е цел­та ни при всич­ки кул­ту­ри и за­то­ва уче­ни­те на "Пи­о­нер" опит­ват и съз­да­ват вся­ка след­ва­ща го­ди­на хиб­ри­ди с по-ви­со­ки до­би­ви.
При слън­чог­ле­да но­ви­те про­ек­ти и из­с­лед­ва­ния са:

- Protector® ма­на. Га­ран­ти­ра­на за­щи­та от сис­тем­на фор­ма на ма­на, как­то и пъл­на ус­той­чи­вост на всич­ки ра­си, раз­п­рос­т­ра­не­ни в стра­на­та.

- Protector® си­ня кит­ка. Тук тър­сим пъл­на ге­не­тич­на за­щи­та от най-аг­ре­сив­ни­те ра­си на па­ра­зи­та си­ня кит­ка.

- Ви­со­ко­о­ле­и­но­ви хиб­ри­ди. По­ви­ше­но­то съ­дър­жа­ние на Оме­га3, Оме­га6 мас­т­ни ки­се­ли­ни пра­ви оли­о­то по-ста­бил­но при гот­ве­не и съ­от­вет­но по-здра­вос­лов­но за кон­су­ма­ция.

- По­ви­ше­но мас­ле­но съ­дър­жа­ние. То­ва е до­пъл­ни­те­лен бо­нус за фер­ме­ри­те. По­лу­ча­ват по-доб­ра це­на за про­да­де­но­то зър­но и съ­от­вет­но по-ви­со­ка пе­чал­ба от де­кар.

- Ек­с­п­рес то­ле­ран­т­ни хиб­ри­ди. Ле­сен и ефек­ти­вен на­чин за бор­ба с ши­ро­ко­лис­т­ни пле­ве­ли ка­то та­тул, сви­ни­ца и па­ла­ми­да, труд­ни или не­въз­мож­ни за кон­т­рол с дру­ги хер­би­ци­ди при слън­чог­ле­да.

- Хиб­ри­ди по Clearfield® технология

- Мо­ле­ку­ляр­ни мар­ке­ри

- По­ви­ша­ва­не то­ле­ран­т­ност­та към ико­но­ми­чес­ки важ­ни бо­лес­ти - фо­моп­сис, скле­ро­ти­ния, фо­ма, ал­тер­на­рия. Га­ран­ция за здра­во и ка­чес­т­ве­но зър­но и пос­ле съ­от­вет­но ка­чес­т­ве­но слън­чог­ле­до­во мас­ло.

- По-ви­сок до­бив - Из­пол­з­вай­ки мно­го­об­раз­ния ге­но­фонд и нап­ред­на­ли­те мо­ле­ку­ляр­ни ме­то­ди, се­лек­ци­о­не­ри­те на "Пи­о­нер" вди­гат лет­ва­та на до­би­ви­те вся­ка го­ди­на.

С как­во хиб­ри­ди­те, ко­и­то пред­ла­га "Пи­о­нер", са по-доб­ри от те­зи на дру­ги­те се­ме­нар­с­ки ком­па­нии? Как­ви ка­чес­т­ва при­те­жа­ват те?

Всич­ки хиб­ри­ди се тес­т­ват в пред­ва­ри­тел­но из­пит­ва­не 2-3 го­ди­ни. На па­за­ра се пус­кат най-доб­ре адап­ти­ра­ни­те към мес­т­ни­те поч­ве­но-кли­ма­тич­ни ус­ло­вия. При ца­ре­ви­ца­та се тър­си по-ви­сок до­бив при ед­нак­ви ус­ло­вия на от­г­леж­да­не, по-бър­зо из­пус­ка­не на вла­га от зър­но­то след дос­ти­га­не на фи­зи­о­ло­гич­на зря­лост, це­ни се и здра­во­то зър­но (без за­ра­за от ми­ко­ток­си­ни и пле­се­ни). Хиб­ри­ди­те на "Пи­о­нер" то­ле­ри­рат мно­го доб­ре за­су­ша­ва­не и ви­со­ки тем­пе­ра­ту­ри по вре­ме на цъф­теж.

При слън­чог­ле­да е важ­на мак­си­мал­на­та ге­не­тич­на ус­той­чи­вост на ма­на и си­ня кит­ка, ви­со­ко мас­ле­но съ­дър­жа­ние, до­бив над сред­ния за ра­йо­на, пос­тиг­нат от кон­ку­рен­т­ни хиб­ри­ди.

Спо­ме­нах­те, че об­с­луж­ва­не­то е ед­на от сил­ни­те стра­ни на "Пи­о­нер". В как­во се из­ра­зя­ва то? Как вие ка­то ком­па­ния под­по­ма­га­те един фер­мер? Има из стра­на­та ва­ши про­мо­у­тъ­ри, ко­и­то да съ­вет­ват фер­ме­ри­те да да­ват до­ри ви­со­ко­тех­но­ло­гич­ни ре­ше­ния за улес­ня­ва­не на ра­бо­та­та им?

Раз­по­ла­га­ме с из­г­ра­де­на мре­жа от 11 ре­ги­о­нал­ни аг­ро­но­ми в ця­ла­та стра­на. Те нон­с­топ са в ди­рек­тен кон­такт с фер­ме­ри­те и са го­то­ви да им да­дат бърз и адек­ва­тен от­го­вор на всич­ки аг­ро­но­ми­чес­ки въп­ро­си. Пра­вим най-важ­но­то - под­по­ма­га­ме фер­ме­ри­те в из­бо­ра на точ­ния хиб­рид за тях­но­то по­ле. Един аг­ро­ном из­веж­да спе­ци­а­ли­зи­ра­ни опи­ти за оп­ти­ми­зи­ра­не на раз­хо­ди­те и пос­ти­га­не мак­си­мал­на пе­чал­ба от де­кар. На­ши­те аг­ро­но­ми нон­с­топ кон­сул­ти­рат сто­па­ни­те за то­ро­ви­те нор­ми, гъс­то­та­та, да­то­ва­та се­ит­ба, меж­ду­ре­до­во раз­с­то­я­ние. Раз­би­ра се, да­ват и съ­ве­ти по ня­кои "веч­но­зе­ле­ни" те­ми, ко­и­то пос­то­ян­но въл­ну­ват бъл­гар­с­ки­те фер­ме­ри.

Нав­ли­зат ли но­ви­те тех­но­ло­гии в бъл­гар­с­ко­то зе­ме­де­лие? Фан­тас­ти­ка ли е един бг фер­мер да си уп­рав­ля­ва зе­мя­та от смар­т­фо­на или таб­ле­та? По­ма­га­те ли тук на род­ни­те сел­с­кос­то­пан­с­ки про­из­во­ди­те­ли?

Не ви е фан­тас­ти­чен въп­ро­сът, а на­пъл­но ре­а­лен. Раз­ра­бо­тих­ме при­ло­же­ние за смар­т­фо­ни и таб­ле­ти Agro-Assist. Все­ки фер­мер, сва­лил то­ва при­ло­же­ние, по­лу­ча­ва съ­об­ще­ние, ко­е­то му на­пом­ня за под­хо­дящ пе­ри­од на се­ит­ба, на ба­за ин­фор­ма­ция от ло­кал­ни ме­те­ос­тан­ции за поч­ве­на тем­пе­ра­ту­ра. Плюс крат­ка ин­фор­ма­ция за би­о­ло­гия и раз­ви­тие на ико­но­ми­чес­ки важ­ни вре­ди­те­ли. Как­то и пре­дуп­реж­де­ние за по­я­ва на неп­ри­я­те­ли по ра­пи­ца и ца­ре­ви­ца и съ­от­вет­но сво­ев­ре­мен­но из­веж­да­не на бор­ба в точ­ния мо­мент. Пра­ща­ме и ин­фор­ма­ция за сред­но­го­диш­ни ва­ле­жи в ра­йо­на, раз­п­ре­де­ле­ние на ва­ле­жи­те по дни, сед­ми­ци и ме­се­ци. На Agro-Assist фер­ме­ри­те по­лу­ча­ват и оnline ха­рак­те­рис­ти­ка на всич­ки хиб­ри­ди на "Пи­о­нер", дан­ни от де­мон­с­т­ра­тив­ни опи­ти.

Как­ви ре­ше­ния пред­ла­га "Пи­о­нер" при ца­ре­ви­ца­та?

Най-тър­се­на е но­ва­та ни Optimum® AQUAmax® тех­но­ло­гия, ко­я­то е ба­зи­ра­на на ба­ланс меж­ду рас­теж и ико­но­мич­но из­пол­з­ва­не на на­лич­ни­те вод­ни за­па­си за по­лу­ча­ва­не на мак­си­ма­лен до­бив и при су­ша, и при влаж­ни ус­ло­вия. Чрез нея тър­сим мак­си­мал­на су­хо­ус­той­чи­вост и съх­ра­не­на­та во­да да се из­пол­з­ва в пе­ри­о­да на на­ли­ва­не на зър­но­то. Бук­вал­но ис­ка­ме от вся­ка кап­ка во­да про­из­во­ди­те­ли­те да по­лу­ча­ват по-ви­сок до­бив.

Дру­га­та ви сил­на кул­ту­ра е слън­чог­ле­дът. Как­ви въз­мож­нос­ти пред­ла­гат ва­ши­те хиб­ри­ди на фер­ме­ри­те при слън­чог­ле­да?

При на­ша­та пос­лед­на ино­ва­ция: Pioneer Protector си­ня кит­ка слън­чог­ле­до­ви хиб­ри­ди, не­ща­та са из­пи­та­ни от "Пи­о­нер" и са срав­не­ни с во­де­щи кон­ку­рен­ти в про­дъл­же­ние на три го­ди­ни на опит­ни по­ле­та с ви­сок ин­фек­ци­о­зен фон от си­ня кит­ка в Ру­мъ­ния и Тур­ция.

Съ­що­то ва­жи и за Pioneer Protector® ма­на слън­чог­ле­до­ви хиб­ри­ди, ко­и­то са из­пи­та­ни за ус­той­чи­вост на най-аг­ре­сив­ни­те ра­си ма­на по слън­чог­ле­да, поз­на­ти до мо­мен­та в Ев­ро­па, чрез пре­циз­на фе­но­тип­на оцен­ка в ла­бо­ра­тор­ни ус­ло­вия.
Хиб­ри­ди­те, при­те­жа­ва­щи те­зи ха­рак­те­рис­ти­ки, прак­ти­чес­ки ре­а­ли­зи­рат мак­си­мал­ния си ге­не­ти­чен по­тен­ци­ал за до­бив, не­за­ви­си­мо от кли­ма­тич­ни­те ус­ло­вия и ус­ло­ви­я­та на по­ле­то.

Как­ви съ­ве­ти бих­те да­ли на зе­ме­дел­с­ки­те про­из­во­ди­те­ли, за да ус­пя­ват и да бъ­дат кон­ку­рен­т­ни?

Пре­ди всич­ко да раз­чи­тат и да се до­ве­рят на тес­т­ва­ни и до­ка­за­ли се в прак­ти­ка­та ино­ва­тив­ни про­дук­ти и тех­но­ло­гии за оп­ти­ми­зи­ра­не на раз­хо­ди­те и мак­си­мал­на пе­чал­ба от де­кар. Вся­ко ек­с­пе­ри­мен­ти­ра­не в сел­с­ко­то сто­пан­с­т­во но­си рис­ко­ве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай